Tíživou situaci záchranky by mohlo vyřešit ministerstvo

27. 5. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Požádali jsme ministerstvo již v únoru a odpověď jsme dostali až v těchto dnech, kde jsme byli požádáni o zpracování a předložení vyrovnaného rozpočtu pro rok 2002," uvedl ředitel ÚSZS v Liberci MUDr. Miroslav Samek...


Liberec - Zdravotnickým záchranářům z Územního střediska rychlé záchranné služby v Liberci (ÚSZS) chybí k normálnímu provozu několik milionů korun. Stávající situaci by mohla vyřešit finanční injekce z miniterstva zdravotnictví. „Požádali jsme ministerstvo již v únoru a odpověď jsme dostali až v těchto dnech, kde jsme byli požádáni o zpracování a předložení vyrovnaného rozpočtu pro rok 2002,“ uvedl ředitel ÚSZS v Liberci MUDr. Miroslav Samek.

Podle slov ředitele by však při předpokládaných trendech činnosti záchranky nebyli schopni při vyrovnaném rozpočtu zajistit dosavadní péči o pacienty v celé spádové oblasti. Konkrétně by se muselo přistoupit k omezení některých výjezdových stanovišť. „To má bezprostřední návaznost na vyhlášku číslo 434/92 sb., která předepisuje dostat se do patnácti minut k pacientovi nacházejícímu se v náhlém ohrožení života,“ upozornil Samek.

Podle jeho slov však péči pacientů neohrozí, pokud by případné finanční prostředky nezískali. „Na pacientech určitě šetřit nebudeme, ale museli bychom bohužel přistoupit k již zmíněnému omezení výjezdových skupin, což by asi nejvíc zasáhlo středisko v Hrádku nad Nisou. Museli bychom také zredukovat plánované nákupy nových přístrojů, sanit a jiného vybavení,“ vysvětlil ředitel záchranky a dodal, že v rámci krajské koncepce územních středisek záchranné služby je navíc nutné do budoucna počítat se zřízením výjezdové skupiny rychlé záchranné pomoci v Českém Dubu. „Neumím si představit důsledky eventuálního zrušení některé z výjezdových skupin,“ vyjádřil se ke stávající situaci Samek.

Liberecké Územní středisko záchranné služby potřebuje ročně zhruba třiadvacet milionů korun. V letošním roce má však k dispozici pouze necelých sedmnáct milionů korun. „Chybí nám ještě čtyři miliony korun na zvýšení mezd lékařů a zdravotníků,“ doplnil Samek.

LENKA MARKOVIČOVÁ, Liberecký den, 27.5.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?