Tlačil na nás management i lékaři

6. 6. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Akce Děkujeme, odcházíme sice byla primárně o lékařích, velkou vahou ale dopadla i na zdravotní sestry. Zejména ty z fakultních nemocnic se ocitly v nezáviděníhodné situaci: stály mezi managementem nemocnic i samotnými lékaři.


Ojedinělá protestní akce lékařů skončila poměrně úspěšně, alespoň co se požadavků týče. Stále častěji se ale ozývají hlasy, které poukazují na nenapravitelné narušení vztahů mezi lékaři a jejich pacienty. (Více čtěte ZDE).

Jenže to nejsou jediné vztahy, které byly touto akcí narušeny. Nelehká byla i situace mnohých zdravotních sester, zejména těch, které pracují v zařízení pod správou ministerstva zdravotnictví.

„Rozhodně to nebylo příjemné. V tu chvíli jsem vnímala, že se sestry ocitly v ohnisku střetu dvou názorových skupin – MZČR zastoupeného managementem nemocnice a stávkujících lékařů,“ popisuje své pocity z akce vrchní sestra II. interní kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice Karolína Vaicová.

Nelehká úloha sester

U veřejnosti nezískala akce lékařů velkou podporu, o to složitější situace sester byla. Právě ony musely často pacientům vysvětlovat, co se vlastně děje a uklidňovat je, že jejich péče není ohrožena. Když se pak lékaři odmítli podělit o své „vydobyté“ peníze, mnohé sestry cítily zklamání a křivdu.

„Působilo to dojmem, že jsme tým jen když lékaři něco potřebují,“ odhaduje důvody znepokojení Vaicová. A její slova potvrzuje i průzkum ČTK, podle něj sestry začaly po ukončení akce lékaře v noci důsledně budit lékaře k situacím, které za ně běžně řešily samy.

Nedokázaly jsme se sjednotit

Pozice sester byla o to složitější, že z jejich řad nezněl jednotný hlas. Na jedné straně stála Česká asociace sester v čele s bývalou ministryní Danou Juráskovou, která akci lékařů otevřeně zkritizovala, na straně druhé pak zdravotní sestry sdružené v Odborovém svazu zdravotnictví a sociální péče, které ji podporovaly.

„Snahou magistry Juráskové bylo zřejmě udržet sesterský stav v klidu, nezhoršovat situaci více než byla. Je ale otázka, zda za tento vstřícný a smírný postoj budou sestry oceněny,“ doplnila Vaicová.

Podobná akce ze strany sester zřejmě nehrozí

Platy zdravotních sester se sice před několika lety částečně navýšily, stále to ale podle mnohých není adekvátní odměna za práci, kterou vykonávají. I přesto ale podle Vaicové akce typu Děkujeme, odcházíme v sesterském prostředí prozatím nehrozí.

„Nedokážu si představit, že by v tuto chvíli sestry akci podobného rozsahu uspořádaly. Uvidí se ale příští rok, kdy se má zvýšit DPH a všichni budeme mít hlouběji do kapsy,“ doplňuje Vaicová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?