Tlačítko nouze opět pomohlo, zachránilo seniora, který doma upadl a nemohl vstát

31. 5. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Tlačítko nouze, které v letošním roce začala ostravská městská policie instalovat v bytech seniorů, opět pomohlo. V závěru minulého týdne zachránilo důchodce z Ostravy-Hrabové.


„Ve večerních hodinách zaznamenal operátor na lince 156 aktivaci nouzového tlačítka senior linky v domě devětašedesátiletého muže v Ostravě- Hrabové. Na místo byla ihned vyslána nejbližší hlídka městské policie. Jelikož na klepání a zvonění muž nereagoval, strážníci obešli dům a uslyšeli přes jedno z oken volání o pomoc. Muž, který byl před několika dny propuštěn z nemocnice, doma upadl a nebyl schopen se sám postavit.

Strážníci proto přivolali na místo hasiče, aby dům zpřístupnili, a současně se také pokusili kontaktovat příbuzného.

Ten záhy dorazil a dům odemkl. Majitel domu byl přivolanou sanitkou převezen do nemocnice,“ uvedla mluvčí ostravské městské policie Vladimíra Zychová s tím, že od počátku února do současnosti strážníci provedli sedmapadesát zákroků v souvislosti s aktivací nouzového tlačítka, které bylo instalováno v bytech zdravotně handicapovaných a starších osamocených osob.

„Z toho třikrát šlo o poskytnutí sociální pomoci, jednou o pokus podezřelé osoby dostat se do bytu seniora, šestkrát to byly zdravotní komplikace, které si vyžádaly přivolání sanitky, a v jednom případě hlídka po příjezdu našla seniora bohužel mrtvého,“ dodala Zychová.

U zbývajících aktivací došlo ke zmáčknutí tlačítka omylem.

„Jelikož se však jedná o starší občany, je pochopitelné, že k takovým nedorozuměním dochází a docházet bude. Je však mnohem přijatelnější přijmout několik planých oznámení než zanedbat jediné akutní,“ uzavřela Zychová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?