Tomograf v okrese zatím nebude

21. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ani středeční jednání úředníků ministerstva zdravotnictví nedalo odpověď na otázku, která ze dvou nemocnic v okrese získá počítačový tomograf, který na Kutnohorsku chybí...


Ministerští úředníci stále nerozhodli, která nemocnice v okrese bude provozovat špičkové zařízení. Konečný verdikt možná padne v srpnu.

Kutná Hora - Ani středeční jednání úředníků ministerstva zdravotnictví nedalo odpověď na otázku, která ze dvou nemocnic v okrese získá počítačový tomograf (CT), špičkové rentgenologické zařízení. To ve zdravotnických zařízeních na Kutnohorsku chybí. I v následujících měsících budou tedy muset lékaři posílat své pacienty na vyšetření do nemocnic okolních regionů. „Do Kolína, Nymburka, Benešova nebo Prahy vyšleme zhruba dva tisíce pacientů ročně,“ uvedl ředitel kutnohorské nemocnice Josef Domas. Kromě nutnosti dojíždění se pacienti potýkají s delšími objednávacími lhůtami a na vyšetření počítačovým tomografem čekají mnohdy několik týdnů. Přítomnost přístroje v okrese by podle Domase výrazně přispěla ke zkrácení čekacích dob a prospěla by zejména lidem. Nejblíže Kutné Hoře poskytuje vyšetření na počítačovém tomografu kolínská nemocnice. „Akutní službu pacientům jsme schopni poskytnout. V případě, že se jedná o životně ohrožující stav, kde hrozí nebezpečí z prodlení, vyšetříme pacienta ihned,“uvedl ředitel kolínské nemocnice Jan Rakušan. Zároveň přiznal, že s delšími čekacími lhůtami musí počítat pacienti s chronickými obtížemi. Na ty se v kolínské nemocnici dostane zhruba po šestinedělním čekání. Lékaři tvrdí, že při vyšetření nepřihlížejí k místu bydliště pacienta, ale zejména k závažnosti jeho onemocnění. „Pokud by CT někde v okolí přibylo a bylo využito, kolínská nemocnice by nebyla nijak proti,“ podotkl Rakušan. Podle něj se z počítačového tomografu, donedávna raritního vyšetřovacího přístroje, pomalu stává běžné diagnostické zařízení.

SLÁVKA SKLÁŘOVÁ, Kutnohorský deník, 21.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?