Tony Blair musel být hospitalizován, lékaři mu dávali elektrošoky

20. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kvůli srdeční slabosti strávil britský premiér Tony Blair šest hodin v nemocnici. Hospitalizaci způsobil kolísavý srdeční rytmus doprovázený návaly bušení srdce a občasnou dýchavičností...


Jak oznámil mluvčí Downing Street, premiér se „cítil trochu špatně“. Lékařům v londýnské nemocnici Hammersmith se podle mluvčího podařilo za pomoci léků a elektrošoků premiérovy problémy odstranit. Po řadě vyšetření byl propuštěn z nemocnice do domácího ošetřování.

Zpráva byla pro Brity šokující

Nejmladší britský premiér od roku 1812 je znám jako zastánce zdravého životního stylu a podobně jako americký prezident George Bush pravidelně sportuje. Zpráva o Blairových zdravotních potížích proto způsobila v Británii šok.

Poprvé se o zdravotním stavu padesátiletého premiéra začalo spekulovat na jaře, kdy čelil enormnímu tlaku veřejného mínění kvůli účasti své země ve válce v Iráku. Tehdy Blair, vystavený zátěži mnohahodinových jednání v parlamentu a vyjednávání se spojenci, působil velmi zdrchaně: podle pozorovatelů byl popelavý, ubyl na váze a doslova se ztrácel před očima.

Po Saddámově svržení se sice postupně dostal zpátky do kondice, krátce nato byl ale vystaven novému vnitropolitickému tlaku kvůli aféře způsobené smrtí zbrojního experta Davida Kellyho. Zátěž znamenaly i neustálé spekulace médií, která s poukazem na klesající preference Blaira u Britů nevylučovala jeho demisi.

Právo, 20.10.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?