TOP 09 podala trestní oznámení kvůli nemocnici ve Znojmě

31. 7. 2012 7:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravská opoziční TOP 09 včera podala trestní oznámení na neznámého pachatele v souvislosti s investicemi do nemocnice ve Znojmě, která stála miliardu korun. TOP 09 tvrdí, že výběrová řízení na získání zakázky v tomto projektu mohla být protizákonná. Nezávisle na postupu TOP 09 nařídila dnes krajská rada kontroly investic v nemocnicích ve Znojmě a v Kyjově. Výsledky budou oznámeny do krajských voleb, řekl ČTK jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).


Pochybnosti vzbudilo podle TOP 09 spojení dvou odlišných předmětů zakázky, řekl dnes novinářům lídr strany v krajských volbách Jan Vitula. Vedení nemocnice o oznámení nemá informace.

Hašek řekl, že v médiích zaznamenal spekulace o tom, že investice do nemocnic ve Znojmě a Kyjově, patřících do sítě krajských zdravotnických zařízení, mohou být spojeny s problémy. Rada proto dnes rozhodla o mimořádných kontrolách v obou zařízeních. Týkat se budou investic, a to od úplného začátku, tedy od výběrových řízení až po výstavbu.

Znojemská nemocnice se opravuje od roku 2005. Prý vypsala tendr na stavbu a dodání lékařského vybavení dohromady. „To samo o sobě výrazně snižuje transparentnost řízení. Také uzavírání řady dodatků s navýšením ceny, a to na základě jednacích řízení bez uveřejnění i u investic, které se předem daly očekávat, nevzbuzuje důvěru v transparentní postup,“ uvedl Vitula.

Zodpovědnost podle něj nese vedení nemocnice. Podíl na rozhodování o investicích má ale i krajská rada. Ředitel nemocnice Miroslav Kavka ČTK řekl, že o oznámení neví. Hašek uvedl, že pokud má TOP 09 informace o pochybeních, je dobře, že je předala policii. Vyjádřil údiv nad tím, že strana s oznámením přichází těsně před krajskými volbami. Uvedl, že mnozí členové TOP 09 byly coby někdejší lidovci u toho, když vedení kraje rozhodovalo o investicích do znojemské nemocnice.

TOP 09 podáním oznámení usiluje o to, aby se policie zabývala minulými zakázkami z let 2006 až 2007 a 2008 až 2009. Nemocnice má ale problémy i se současnou etapou rekonstrukcí za 480 milionů Kč, která měla začít na podzim a nyní ji pozastavil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Úřad nemocnici na začátku léta zakázal uzavřít smlouvu s výhercem zakázky. „Správní řízení v této věci stále probíhá,“ potvrdil ČTK mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Ve znojemské nemocnici se kvůli rekonstrukcí mají celkem utratit zhruba dvě miliardy korun. Vedení kraje za investicí stojí, je podle něj potřeba. Kvůli opravě však stoupne zadlužení kraje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?