Toxikologie v Mostě nabízí pomoc rodičům začínajících drogových experimentátorů

24. 7. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Přijďte k nám včas a vaše dítě se nemusí stát drogově závislým, vzkazuje rodičům drogových experimentátorů mostecká toxikoložka Eva Herkommerová. Toxikologická laboratoř jim totiž může říci rychle a jednoznačně, co jejich dítě bere. "Kromě zdravotníků, policistů a lidí z protidrogových poraden o nás veřejnost moc neví...


Od začátku roku se na nás obrátilo jen devět rodičů. Chtěli vědět, proč se chování jejich dítěte nápadně změnilo. A většina z nich dostala odpověď, jíž se tak bála. Na druhou stranu však věděli o droze už ve chvíli, kdy se to ještě dalo podchytit,“ uvedla v pondělí Herkommerová.

Za analýzu se neplatí, když…

Analýzu moči rodiny experimentátorů nemusí zaplatit, pokud si cestu do toxikologické laboratoře prodlouží o návštěvu obvodního nebo dětského lékaře. Jestliže se obávají, že by se poklesek jejich potomka mohl rozkřiknout, mohou přijít do laboratoře v mostecké nemocnici rovnou. Ovšem spatnácti sty korunami v kapse. „Většinou se s problémem obracejí nejprve na lékaře. Často k nám pak ani nedojdou. Nechají si ve zdravotnických zařízeních udělat takzvané rychlé screeningové testy. Přestože výsledky jsou často zavádějící a nepříliš přesné. Pokud chtějí mít jistotu, je lepší přijít k nám. Děláme dvě nezávislá měření dvěma typy chromatografie a umíme určit drogu tak přesně, jak nám umožňují naše přístroje,“ doplnila Herkommerová.

Chybějí peníze

Naznačila tak, že by testy mohly být ještě lepší. Za předpokladu, že se laboratoři podaří sehnat tři milióny korun na nový chromatograf a personální posílení dvoučlenného týmu. Toxikologie, která kromě drogových testů provádí celou řadu vyšetření pro nemocnice, totiž pracuje jen ve všední dny. „Je to problém, protože často potřebujeme rozbory i v noci. Například z neděle na pondělí jsme přijali pacientku s těžkou intoxikací, která ji ohrožovala na životě. A museli jsme čekat do rána, abychom se dozvěděli, co je její příčinou,“ postěžoval si okresní zdravotní rada Jiří Pešek.

Letí diazepam a rohypnol

Do spádové oblasti mostecké laboratoře patří kromě magistrátního města ještě chomutovský a lounský okres. Během prvního pololetí letošního roku provedl toxikologický tým vyšetření vzorků od jedenašedesáti lidí. Šestatřicet testů bylo pozitivních. Výsledky vyšetření naznačily mimo jiné také nový fenomén uspěchané doby. Množí se případy zneužívání uklidňujících preparátů diazepam a rohypnol. Meziročně stoupl počet případů z osmi na osmačtyřicet procent.

Šárka Tonarová, Právo, 24.7.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?