Tradiční čínská medicína může doplnit moderní léčbu

4. 4. 2017 13:15
přidejte názor
Autor: Redakce

Tradiční čínská medicína (TČM) se může stát vhodným doplňkem západní léčby a moderních medicínských postupů. Novinářům to řekl ministr zdravotnictví JUDr. Ing. Miloslav Ludvík, MBA (ČSSD) při příležitosti konání semináře o propojení západní a tradiční čínské medicíny. Akce proběhla 23. února v prostorách Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a účastnili se jí experti z Číny a západních univerzit.




„Tradiční čínská medicína naši západní medicínu nenahradí, ale může být vhodným doplňkem a alternativou. Nevidím důvod, proč nenabídnout pacientům doplňkovou léčbu, která jim může ulevit nebo pomoci. Jsem velmi rád, že se konference na toto téma koná právě v České republice a že jsem jí mohl poskytnout svou záštitu. Jsou zde účastníci z nejprestižnějších světových univerzit, jako jsou Yale anebo Cambridge,“ uvedl ministr zdravotnictví. Podle něj je západní medicína „odosobněná a přetechnizovaná“ a čínská medicína do ní může vnést psychosomatický pohled. Mezi účastníky semináře byli uznávaní odborníci jako prof. JeanPierre Armand z Institutu pro výzkum rakoviny při univerzitě v Toulouse anebo Dr. Tai-Ping Fan z univerzity v Cambridge.

Tradiční čínskou medicínu začala již v Česku využívat královéhradecká fakultní nemocnice, jež má od října 2015 ambulanci s čínskými specialisty. Nabízí zde akupunkturu či bylinnou terapii. Ošetřena byla již téměř tisícovka pacientů. Zájem o alternativní léčebnou metodu je velký a čekací doba je několik měsíců. Nemocnice ve spolupráci s čínskou CEFC připravuje výstavbu kliniky tradiční čínské medicíny za téměř 300 milionů korun. Hradecká nemocnice měla podle slov jejího bývalého ředitele prof. MUDr. Romana Prymuly, CSc., pochybnosti o projektu. Nechala si proto vypracovat audit od partnerů z univerzity v Cambridge. „To, co je v Hradci Králové, není nic proti kvalitní vědě. Lze kombinovat čínskou medicínu s medicínou založenou na důkazech,“ uvedl zástupce univerzity v Cambridge Jan Růžička, který v minulosti působil jako šéf kabinetu exministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09).

Podle šéfa sněmovního zdravotního výboru prof. MUDr. Rostislava Vyzuly, Ph. D., (ANO) může čínská medicína například zmírnit agresivní vedlejší účinky náročné onkologické léčby. „Vždy jsem hledal nové cesty léčby, ať už ve výzkumu, anebo v nových metodách. Neříkám, že čínská medicína dokáže vyléčit rakovinu, jsou ale důkazy o tom, že dokáže dopady léčby zmírnit,“ uvedl profesor Vyzula, který působí přes 30 let jako onkolog.

„Hlavním cílem semináře je ukázat přidanou hodnotu tradiční čínské medicíny a zejména bezpečnost používaných metod. Aplikovány budou pouze ty medicínské metody, které jsou založené na důkazech. Celý systém musí mít jasný řád a být kontrolovatelný. Vítám, že se zde objevili špičkoví odborníci z celého světa – je třeba říci, že se touto medicínou zabývají, zkoumají ji a zkoušejí ji v klinické praxi,“ uvedl ministr Ludvík. Ministerstvo zdravotnictví se do budoucna chce zaměřit na případnou regulaci a nastavení přesnějších pravidel pro používání čínské medicíny. Stanovit by se mohlo například to, kdo ji může poskytovat a jaké produkty může používat. Hostem semináře bylo i mnoho odborníků na medicínské právo, kteří diskutovali o tom, jaká je optimální míra a podoba regulace poskytování tradiční čínské medicíny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?