Transfuzní stanice v Plzni akutně potřebuje krev skupiny 0 Rh-

7. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Plzeňská fakultní nemocnice akutně potřebuje krev skupiny 0 s negativním Rh faktorem. Náhlý nedostatek způsobila kardiochirurgická operace, při níž se spotřebovala krev od 40 dárců. Dárci mohou přijít ve všední den od 6:30 hodin...


PLZEŇ - Plzeňská fakultní nemocnice akutně potřebuje krev skupiny 0 s negativním Rh faktorem. Dárci mohou přijít ve všedních dnech od 06:30 do 12:00, řekla lékařka z transfuzní stanice Jaroslava Faltysová.

„Náhlý nedostatek způsobila složitá kardiochirurgická operace, při níž se spotřebovala krev od 40 dárců. Sháníme tedy především skupinu nula Rh negativní, ale uvítáme i dárce s jinou skupinou, protože v létě máme jako vždy menší zásobu krve,“ uvedla lékařka.

Faltysová si povzdechla, že se transfuzní stanici příliš nedaří získávat nové dárce. V registru je vedeno zhruba 10.000 dárců. „Počet neroste, spíš ještě kvůli různým speciální testům některé dárce vyřazujeme. Každý by si měl uvědomit, že on taky může jednou krev potřebovat, a pokud je to možné, tak by ji měl sám darovat,“ dodala.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?