Transplantace na postupu

13. 5. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve Washingtonu se v minulých dnech konal prestižní kongres, který uspořádala Transplantační společnost USA. "Jedním z hlavních témat jednání bylo hledání dalších imunopresivních léků, které zajišťují delší a kvalitnější přežití...


Transplantace ledvin, ale i dalších orgánů, podle odborníků vždy zvyšují pacientům kvalitu jejich života a odstraňují řadu problémů.

Hradec Králové - Transplantační centrum při urologické klinice Fakultní nemocnice působí od roku 1978 a je jedním ze sedmi v republice. Zaměřuje se na transplantace ledvin a v tomto oboru patří k předním u nás.

Hradec byl první

Tyto unikátní operace mají v Hradci Králové jedenačtyřicetiletou tradici. V listopadu 1961 se totiž ve zdejší Fakultní nemocnici uskutečnila ojedinělá transplantace ledvin od živého dárce.

Byla první v Československu a zemích tehdejšího východního bloku. Operaci 16leté Alžběty z Košic, u níž dárkyní ledviny byla její 52letá matka, uskutečnil tým ve složení prof. Jaroslav Procházka, prof. Pavel Navrátil, prof. Jozef Šváb a prof. Josef Erben.

Už běžnou metodou

Transplantační medicína je nyní považována již za standardní metodu léčby. Královéhradecké transplantační centrum uskutečnilo už téměř 700 transplantací ledvin, v letošním roce pak čtrnáct, když další z nich byla na pořadu v pátek. Přednosta transplantačního centra MUDr. Pavel Navrátil zdůrazňuje, že největším přínosem transplantací ledvin je zvýšení kvality života pacienta.

„Například má možnost se zapojit do práce, je osvobozen od dialýzy, kterou musejí pacienti s poruchou funkce ledvin absolvovat třikrát týdně až na osm hodin,“ upřesnil Navrátil.

Připomněl, že z dlouhodobého hlediska mají vždy nejlepší vyhlídky příbuzenské transplantace, kdy dárcem ledviny je někdo z rodiny pacienta.

Světové trendy

Ve Washingtonu se v minulých dnech konal prestižní kongres, který uspořádala Transplantační společnost USA. Zúčastnilo se jej 7500 odborníků nejen z USA, ale i z celého světa včetně devíti z ČR. Byl mezi nimi i hradecký urolog a transplantolog Pavel Navrátil.

„Jedním z hlavních témat jednání bylo hledání dalších imunopresivních léků, které zajišťují delší a kvalitnější přežití transplantovaných orgánů. Kongres také zdůraznil, že transplantologie je moderním oborem, který nejprogresivněji rozvíjí medicínu,“ řekl doktor Navrátil.

Diskuse také potvrdila, že světovým trendem je příbuzenské dárcovství orgánů. Tématem jednání bylo i využití orgánů od dárců, kterým přestane do 30 minut „bít,“ tedy fungovat srdce. Zajímavé odborné debaty se vedly i o možnostech většího využití orgánů od zvířat (zejména prasat), ale tato oblast se podle transplantologů zatím rozvíjí až příliš pomalu.

JIŘÍ KOŠŤÁK, Hradecké noviny, 13.5.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?