Transplantace nebyly v pořádku

29. 6. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vyšetřovací komise sněmovny sice nezjistila žádný případ, kdy by orgány k transplantacím byly odebrány ještě živému člověku, tedy před stanovením jeho smrti, avšak tvrdí, že v činnosti Regionálního transplantačního centra Fakultní nemocnice Ostrava zjistila "hrubé nedostatky a pochybení". Ve více než 90 případech prý došlo k porušení předpisů o stanovení smrti mozku a ve 24 případech odběrů orgánů komise nezjistila...


kdo se stal jejich příjemcem. Ve své včera zveřejněné závěrečné zprávě ale připouští, že část těchto „ztrát“ je vysvětlitelná nezaevidovaným nácvikem operací jater.

V letech 1993 až 1999 ostravské centrum poskytlo k transplantacím do zahraničí 79 orgánů od zemřelých dárců a přijalo jich pouze šest. Členové komise nenalezli žádné důkazy o obchodování s lidskými orgány, pozastavují se nicméně nad skutečností, že letadlo z Berlína, poslané pro orgány, přistálo v jednom případě na ostravském letišti ještě před smrtí dárce a v řadě dalších případů ihned po ní. Takový předstih vyrozumění zahraničního odběrového týmu o existenci orgánů vhodných k transplantaci nebyl nikdo schopen vysvětlit. Komise také na základě shromážděných přímých i nepřímých důkazů dospěla k podezření, že při léčbě dvou pacientů v ostravské nemocnici byl spáchán trestný čin ublížení na zdraví. Podává proto trestní oznámení na neznámého pachatele.

Předseda komise Josef Janeček (KDU-ČSL) zdůraznil, že „za tyto chyby jsou odpovědni ti, kteří jsou garanty odborné úrovně“. Jde například o pracovníky na úrovni ústředních znaleckých komisí a garanty transplantačních programů v ostravském centru. Dodal, že možná bude třeba zamyslet se i nad metodickým vedením transplantačního centra pražského Institutu klinické a experimentální medicíny. Bývalý ministr zdravotnictví a poslanec ČSSD Ivan David pokládá zjištění předložená komisí za zavádějící.

Komise navrhla usnesení, v němž by sněmovna vyzvala vládu k urychlenému zpracování systému průběžné kvality a dostupnosti poskytované zdravotní péče a k předložení návrhu transplantačního zákona včetně prováděcích předpisů. Kabinet by také měl zajistit kvalitnější výběr soudních znalců. Sněmovna má rovněž ministra zdravotnictví vyzvat, aby ze zjištěných nedostatků v oblasti transplantační medicíny vyvodil konkrétní důsledky. Diskuse nad zprávou bude na návrh komunistů pokračovat až za čtrnáct dnů. Komise prošetřovala případy 210 zemřelých dárců orgánů.

(pra), Hospodářské noviny, 29.6.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?