Transplantace obličeje na obzoru

28. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Britští lékaři oznámili, že v dohledné době by bylo možné provádět transplantace tváře. První taková operace by mohla být provedena do devíti měsíců. Nejprve ale chtějí prodiskutovat etickou stránku tohoto problému...


píše internetový server BBC.

„Otázka nezní, zda takový zásah umíme udělat, ale máme-li ho vůbec dělat,“ podotkl přední britský palstický chirurg Peter Butler, který pracuje v londýnské nemocnici Royal Free Hospital.

Transplantace obličeje by mohly pomoci pacientům, jejichž tvář je znetvořena rakovinou, popáleninami nebo po nehodě.

Transplantace má zachovat mimiku obličeje

Komplexní obnova obličeje je z chirurgického hlediska velmi složitý zásah; je totiž třeba, aby se svaly na obličeji mohly přirozeně pohybovat a umožnily pacientovi vyjadřovat pocity.

„Současný chirurgický postup, při kterém se transplantuje kůže z jiných částí těla, totiž přirozený pohyb obličejových svalů neumožňuje. Operovaná tvář je tedy ztuhlá, jakoby v masce,“ dodává Butler.

Nová technika mikrochirurgických operací by umožňovala transplantaci jednotlivých částí obličeje – úst, nosu, brady, kůže nebo kostí. Ty by byly použity z obličeje dárce.

Průzkum názorů mezi lékaři, zdravotníky i laickou veřejností však ukázal, že někteří lidé mají z tohoto typu transplantací obavy. Většina pacientů by v případě potřeby transplantovaný obličej přijala, ale nebyla by ochotná ho darovat.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 29.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?