Traumacentrum v Brně-Bohunicích koupí přístroje za 82 milionů Kč

15. 10. 2009 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Traumacentrum Fakultní nemocnice Brno, kde lékaři pečují o vážně raněné a pacienty v ohrožení života, získá nové přístroje. Na techniku za 82 milionů korun dostala nemocnice evropskou dotaci. Pokryje 85 procent nákladů, zbývající peníze dá stát. Dotace vylepší zázemí operačních sálů.


Usnadní nejen operace, ale i vyšetřování, řekla ČTK mluvčí nemocnice Anna Mrázová.

Podle Mrázové uskuteční lékaři na centrálních operačních sálech nemocnice ročně 30.000 operací u dospělých pacientů a 10.000 u dětí. „Sály určené pro dospělé jsou v provozu od roku 1992. Od té doby bylo částečně modernizováno jejich technologické vybavení, ale převážná část přístrojů již neodpovídá moderním požadavkům,“ řekla mluvčí. Z dotačních peněz se tak sály včetně jednoho dalšího dovybaví moderní technikou.

Nové přístroje budou používat anesteziologové, operatéři i vyšetřující lékaři. Jeden z aparátů například umožní vyšetření vnitřních poranění pacientů, aniž budou muset zdravotníci měnit jejich polohu nebo je překládat na vyšetřovací stůl. „Fakultní nemocnice takový přístroj dosud nevlastní,“ dodala Mrázová.

Traumacentrum za zhruba půl miliardy korun otevřela nemocnice v Brně-Bohunicích loni v prosinci. Zřízení centra prosazoval tehdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Krok souvisel s jeho snahou zrušit brněnskou Úrazovou nemocnici, která byla traumacentrem pro jih Moravy a Vysočinu do té doby. Úrazová nemocnice chce status získat zpět.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?