Trávicí Soustava

11. 1. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Základní funkcí trávicí soustavy je trávení živin a jejich vstřebávání. Trávení je proces, při němž potrava prochází trávicím traktem, je postupně rozmělňována a chemicky rozkládána na jednoduché látky. Ty se prostřednictvím krve dostávají do tkání a buněk těla, kde jsou využity jako zdroj energie nebo stavební součásti buněk.


Trávicí trubice začíná dutinou ústní, následuje hltan, jícen, žaludek, tenké a tlusté střevo a konečník. K trávicí trubici jsou připojeny slinné žlázy, slinivka břišní, játra a žlučník. V dutině ústní se potrava pomocí zubů, jazyka a slin, vyměšovaných slinnými žlázami, rozmělňuje v sousta.

Sliny obsahují enzym ptyalin, jenž štěpí škrob na jednodušší cukry, a umožňují polykání soust. Sousta, která se ocitnou na kraji hltanu, vyvolají polykací reflex a jsou polknuta do jícnu. Jícnem pak putují do žaludku. Posun natrávené potravy v průběhu trávicí trubice je umožněn díky zvláštním pohybům dutých orgánů, kterým říkáme peristaltika.

Žaludek je vakovitý orgán, ve kterém se potrava dále zpracovává. Stahy žaludeční svaloviny potravu rozmělňují a promíchávají, významnou úlohu zde má žaludeční šťáva s obsahem kyseliny solné. Trávenina je posouvána k vrátníku a po malých dávkách do dvanáctníku, první části tenkého střeva. Do dvanáctníku ústí vývod slinivky břišní.

Ta vyměšuje trávicí šťávu s enzymy, štěpící bílkoviny, cukry a tuky, a dále hormon inzulin potřebný pro přeměnu cukrů. Kromě toho se na trávení podílí také šťáva z tenkého střeva, která má zásaditý charakter a neutralizuje kyselou tráveninu přicházející z žaludku.

Po dvanáctníku následuje lačník a kyčelník. Tenké střevo je nejdůležitějším orgánem trávicí soustavy, probíhá v něm rozhodující část trávení a vstřebávání. Měří tři až pět metrů, ovšem celková plocha určená pro vstřebávání živin činí kolem čtyřiceti metrů čtverečních. Sliznice je poskládána v řasy a poseta miliony drobných klků. Ze střevních klků se část látek vstřebává do krve, část se dostává vrátnicovou žilou do jater.

Játra jsou centrem metabolismu základních živin a mají řadu důležitých funkcí: jsou zásobárnou energie a zdrojem tepla, podílejí se na detoxikaci škodlivých látek, odbourávají krvinky a hormony a vytváří se v nich žluč, která usnadňuje vstřebávání tuků.

Tlusté střevo začíná slepým střevem, do něhož ústí koncová část tenkého střeva. V tlustém střevě se vstřebává voda a elektrolyty, nevstřebané zbytky potravy se postupně přeměňují ve stolici. Šťáva vyměšovaná z tlustého střeva obsahuje hlen, který chrání sliznici, obaluje stolici a vytváří příznivé prostředí pro růst prospěšných, saprofytických bakterií.

V tlustém střevě se ale vyskytují i hnilobné bakterie, jejichž hnitím vzniká charakteristický zápach stolice. Stolice obsahuje vodu, anorganické látky, nestravitelné zbytky tráveniny a bakterie. Shromažďuje se v konečníku, kde zvyšující se tlak vyvolává nucení k defekaci. Samotné vyprazdňování konečníku je vědomý proces, při němž je stahem břišních svalů a povolením zevního svěrače umožněn odchod stolice řitním otvorem ven.


MUDr. Petr Bednář, Ilustrace: inka delevová

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?