Třebíčská nemocnice může přijít o polovinu ročního rozpočtu

9. 11. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Celkem 195,5 milionu korun by měla nemocnice v Třebíči zaplatit státu. Rozhodl o tom finanční úřad na základě kontrol hospodaření nemocničního zařízení...


TŘEBÍČ - FÚ zjistil závažné nedostatky v činnosti zařízení. Nemocnice by tak měla vrátit do státního rozpočtu dotace ve výši 100 milionů korun, které jí byly poskytnuty v letech 1998 až 2000. Zbývajících 95,5 milionu korun pak činí penále. Tato celková částka přitom představuje polovinu ročního rozpočtu nemocnice. Informoval o tom ředitel nemocnice Jaroslav Soukup.

Soukup, který nemocnici řídí od poloviny roku 2000, dále uvedl, že zařízení přicházelo ročně o stovky tisíc korun díky nevýhodným smlouvám, například za pronájem budov nebo objednávkami léků. Proti rozhodnutí finančního úřadu vedení nemocnice podalo odvolání, to ale brněnské finanční ředitelství zamítlo. Odvod uvedené částky by ale chod nemocnice mohlo vážně ohrozit. Ta proto zahájila na ministerstvu financí jednání, která by mohla vést ke zmírnění nebo prominutí důsledků rozhodnutí finančního úřadu.Třebíčská nemocnice funguje jako jediné lůžkové zařízení v okrese. Zdravotnickou péči zajišťuje pro spádové území se 140 tisíci obyvateli.

ČIA, 9.11.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?