Třetím arbitrem v kauze Diag Human bude Kužel

30. 4. 2009 9:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Třetím arbitrem v kauze společnosti Diag Human, která kvůli mnoho let starému sporu o zmařený obchod s krevní plazmou vede miliardovou arbitráž s Českem, bude podle serveru Týden.cz prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Rozhodl o tom v odvolacím jednání Městský soud v Praze...


informuje server.

Proti Kuželovi je právě společnost Diag Human, podle níž je Kužel propojený s vládní ODS, a je tedy prý podjatý. Už v lednu společnost oznámila, že kvůli způsobu jmenování arbitrů pro přezkumné rozhodčí řízení chce informovat Evropskou komisi a Evropský parlament. Dnešní rozhodnutí soudu rozezlilo právníka firmy Jana Kalvodu, píše Týden.cz.

Naopak zástupci státu jsou s výrokem soudu spokojeni. „Je to krok umožňující rychlé ukončení mnoho let trvající kauzy,“ uvedl náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr. Jeho stanovisko ČTK zprostředkoval mluvčí úřadu Vlastimil Sršeň. Šnajdr prohlásil, že vedení ministerstva je připraveno „konat rychle, kompetentně a rozhodně chránit zájmy daňových poplatníků“.

Zákon o rozhodčím řízení stanoví, že každá ze stran si zvolí jednoho rozhodce tříčlenného senátu, kteří pak společně vyberou svého posledního kolegu. ČR si pro druhé kolo arbitráže zvolila právníka Milana Kindla, Diag Human švýcarského advokáta Damiana Della Ca.

Třetího arbitra - Kužela - loni v listopadu nepravomocně jmenoval Obvodní soud pro Prahu 6, a to na návrh ministerstva zdravotnictví - údajně proto, že arbitři se na třetím členovi senátu nedokázali shodnout.

„Je to snad legrace. Dostáváme se tím do neobvyklé situace, kdy jedna strana sporu navrhuje dva rozhodce,“ řekl serveru Týden.cz Kalvoda. Server píše, že účastníci sporu zatím nechtějí komentovat to, zda Kuželovo potvrzené jmenování může mít vliv na konečný verdikt arbitrů ve prospěch Česka.

„Věřím, že jejich rozhodování bude nestranné,“ uvedla Sylva Mašínová, ředitelka odboru právních služeb Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Kalvoda ale podle serveru oznámil, že se dnešní verdikt soudu chystá napadnout. „Ve hře je ještě dovolání, stížnost kvůli podjatosti či dokonce evropské soudní instituce,“ naznačil další možný postup.

Firmě Diag Human na Kuželovi vadí nejen údajné propojení s nejsilnější vládní stranou, ale i fakt, že prý nemá ukončené vysokoškolské právní vzdělání. Společnost už počátkem roku varovala, že pokud Kužel funkci arbitra sám neodmítne, nebo pokud návrh ministerstva zdravotnictví formálně nestáhne ministryně v demisi Daniela Filipiová (ODS), zdrží soudní spory arbitráž minimálně o rok.

Každý den přitom nabíhají úroky z částky 8,33 miliardy korun, kterou má Česko podle srpnového rozhodčího nálezu firmě zaplatit za zmařené obchody s krevní plazmou.

Přezkumná arbitráž by měla určit konečnou výši odškodného. ČR peníze platit nechce. Diag Human naopak věří, že firmě náleží suma i s úroky zhruba o tři miliardy korun vyšší, než společnosti volnou úvahou přiznali původní rozhodci, kteří měli všichni české občanství. Obě strany se proto proti nálezu odvolaly.

Kauza Diag Human dostala před soud někdejší ministryni zdravotnictví Marii Součkovou, která podle obžaloby ve sporu s firmou uzavřela nevýhodné smlouvy o právní pomoci. Údajně tak státu způsobila téměř desetimilionovou škodu. Součkovou soud opakovaně osvobodil. Verdikt ale není pravomocný.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?