Třetina Američanů mladších 65 let nemá zdravotní pojištění

5. 3. 2009 9:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Vyplývá to z dnešní zprávy neziskové organizace Families USA. Lidí bez zdravotního pojištění je prý ve skutečnosti o dost více, než uvádějí oficiální statistiky. Podstatné rozšíření zdravotního pojištění je přitom jedním z hlavních cílů, které si vytkla nová administrativa Baracka Obamy...


Třetina Američanů mladších 65 let, což je bezmála 87 milionů lidí, neměla v posledních dvou letech alespoň určitou dobu zdravotní pojištění. Vyplývá to z dnešní zprávy neziskové organizace Families USA. Lidí bez zdravotního pojištění je prý ve skutečnosti o dost více, než uvádějí oficiální statistiky. Podstatné rozšíření zdravotního pojištění je přitom jedním z hlavních cílů, které si vytkla nová administrativa Baracka Obamy.

Ze 262 milionů Američanů mladších 65 let bylo 33 procent bez zdravotního pojištění aspoň určitou dobu ve zkoumaných letech 2007 a 2008. Spadá sem 60,1 milionu dospělých a 26,6 milionu dětí a dospívajících starších 18 let. Mezi nepojištěnými Američany bylo 75 procent těch, kdo neměli zdravotní pojištění po dobu nejméně šesti měsíců a 60 procent těch, co nebyli pojištěni aspoň devět měsíců v roce.

Zhruba 52 procent jednotlivců a rodin, které vykazují roční příjmy mezi oficiálně stanovenou hranicí chudoby pro čtyřčlennou rodinu a dvojnásobkem této částky, což jsou příjmy v rozmezí od 21.200 dolarů do 42.400 dolarů ročně, nemělo ve zkoumaných dvou letech zdravotní pojištění aspoň v některém období.

Sčítací výbor Amerického Ekonomického a Statistického úřadu (USCB) oficiálně uváděl, že v roce 2007 nemělo zdravotní pojištění 45,7 milionu Američanů. Tyto údaje ovšem zahrnují jen ty Američany, kteří nebyli pojištění během celého roku.

Američané starší 65 let mají zdravotní pojištění hrazeno z vládního programu Medicare.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?