Třetina Čechů k lékaři bez úplatku nejde

2. 12. 2009 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Zhruba čtvrtinu pacientských "darů" si doktoři sami vynutí, ukazuje největší celonárodní průzkum o korupci ve zdravotnictví. Příběh paní Jarmily bohužel není ojedinělý. Bydlí na malém městě, a pokud chce k lékaři, nemá moc na výběr. "Gynekolog sem jezdí třikrát týdně. K pacientkám se chová hnusně a za každé vyšetření chce minimálně sto až dvě stě korun," říká paní Jarmila.


Patří mezi ženy, které si chování neurvalých lékařů nenechají líbit. Hned, jak to jen trochu šlo, našla si nového lékaře a neváhá za lepší péčí dojíždět. Ve vedlejším městě sice našla lepšího lékaře, zato s placením si vůbec nepomohla. „S péčí jsem spokojená, ale opět platím. Registrace pět set korun, prevence a další vyšetření 60 korun a výše. Vše bez potvrzení,“ stěžuje si paní Jarmila.

Její zkušenost podepisují i někteří další pacienti, kteří v uplynulém čtvrtroce hlasovali v dosud největším celonárodním průzkumu o korupci ve zdravotnictví. Výsledky hlasování byly oficiálně představeny včera. Sedmdesát procent lidí uvádí, že úplatky u lékaře nedává ani je po nich nikdo nežádá. Na druhou stranu třetina Čechů si cestu k lékaři bez „něčeho“ nedokáže představit.
Co je však horší, z této třetiny „úplatkářů“ je minimálně čtvrtina těch nedobrovolných. „Že úplatky v průzkumu přiznala třetina lidí, je poměrně velké číslo. Ale že čtvrtina z toho budou nedobrovolné úplatky, je velmi alarmující číslo,“ varuje šéf nevládní protikorupční organizace Transparency International (TI) David Ondráčka. Právě TI za mediální podpory Deníku letos v srpnu celonárodní anketu o korupci ve zdravotnictví iniciovala. „Ukázalo, že ta tradice nošení něčeho k lékaři u nás stále žije,“ doplňuje Ondráčka.

Drtivá většina lidí ovšem jako „úplatek“ dává drobnější dary do dvou set korun. Například tři procenta Čechů ale přiznaly úplatek vyšší než padesát tisíc korun, a to většinou za gynekologické nebo ortopedické operace. Co ale můžeme chápat jako úplatek? Je to „obyčejná“ flaška či kafe? „Zjednodušeně je to podle trestního práva jakákoliv odměna, která dané osobě nenáleží a kterou se obohatí.

Nezáleží přitom na výši daru,“ vysvětluje Ondráčka.Podle něj kafe úplatkem není, ale je to minimálně eticky sporné. A to hlavně v případě, pokud si o něj zdravotnický personál řekne sám.Co ale průzkum ukázal v celé nahotě, je systém různých registračních poplatků, které lékaři vybírají od svých pacientů. Jde hlavně o gynekology a zubaře. Mnoho z nich pacientům místo řádného potvrzení předloží darovací smlouvu. Najdou se dokonce takoví, kteří za příjem pacientům nedají vůbec žádný doklad a dopouští se tak podvodu.Pacienti ale sami navrhli řešení, jak by se s problémy s různými neprůhlednými poplatky mělo skoncovat. „Většina lidí v průzkumu žádá, aby byly jasně stanoveny standardy, na které má pacient nárok, a vedle toho aby byl stanoven ceník nadstandardních výkonů,“ uzavírá Ondráčka.
Samotní lékaři přiznávají, že ne všichni jejich kolegové jsou poctiví. „Někteří lékaři mají klokaní kapsy,“ říká šéf České lékařské komory Milan Kubek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?