Třetina dětí se loni narodila ve specializovaných centrech

18. 10. 2010 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Třetina novorozenců se loni v Česku narodila v centrech, která jsou vybavena jednotkami intenzivní péče a poskytují specializovanou péči vysoce rizikovým novorozencům. V zařízeních vybavených pro péči o mírně až středně nezralé novorozence se narodilo 18 procent dětí.


Necelá polovina dětí přišla na svět v běžných porodnicích, doma nebo cestou do porodnice 419 dětí. Informují o tom statistici na svém webu.

Celkem se v roce 2009 narodilo v Česku 118.348 dětí, je to 11,3 na tisícovku obyvatel. Nejvíce dětí na tento počet obyvatel se narodilo v krajích Středočeském a Libereckém, nejméně v kraji Zlínském.

Statistici připomínají, že už tři roky převyšuje počet narozených dětí počty zemřelých osob. Po dvanácti letech přirozeného úbytku tak už čtvrtým rokem obyvatelstva přibývá přirozenou měnou.

Porodní hmotnost většiny novorozenců byla mezi třemi až čtyřmi kilogramy. Týká se to chlapců i dívek, i když dívky mají v průměru nižší porodní hmotnost. Téměř osm procent dětí se narodilo s nízkou porodní hmotností pod 2500 gramů, častěji dívky, 8,5 procenta, než chlapci, 7,1 procenta.

Pokračuje trend zvyšování počtu dětí narozených s nízkou porodní váhou. Příčin je podle statistiků několik - narůstá počet dětí narozených po umělém oplodnění, dětí z vícečetných porodů, stoupá průměrný věk matek při porodu, tím i podíl žen, které rodí až po 35. roce věku. Tím stoupá počet žen, které mají k předčasnému porodu větší sklony.

Také medicína je již na takové úrovni, že se často podaří zachránit děti narozené ve 26. týdnu těhotenství nebo i dříve. Přibývá také matek jiných etnik, především Asijek, které jsou v průměru menšího vzrůstu a jejich děti se rodí s nižší průměrnou hmotností.

Po narození byly loni děti propuštěny domů nejčastěji za čtyři až pět dní, 58,7 procenta. Jen necelé jedno procento dětí nebylo doma ani tři měsíce po narození - byly přeloženy do jiného zařízení, do kojeneckých ústavů, nebo potřebovaly dlouhodobou hospitalizaci. V nemocnici zemřelo 212 dětí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?