Třetina lékařů jablonecké nemocnice hrozí výpovědí

13. 12. 2010 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle dosavadních informací by měla v rámci výzvy Děkujeme, odcházíme odejít i řada chirurgů a s nimi lékaři z ARO a dalších klíčových oddělení. Znamenalo by to vážné ohrožení lékařské péče.


„Když si vezmu jen prosinec, tak jsem měl odpracovat sto šedesát osm hodin, ale budu jich mít tři sta sedmnáct,“ řekl Deníku Petr Rota, který je lékařem v jablonecké nemocnici a zároveň předsedou Lékařského odborového klubu (LOK) v Libereckém kraji. Naznačil tím hlavní důvody, které vedou tisíce lékařů po celé republice k podpoře výzvy Děkujeme, odcházíme.

„Jsou to jednoduché počty. Když bych měl mít volné víkendy, vychází mi to teď v prosinci na šestnáct hodin práce denně. To hovoří za vše,“ pokračuje Petr Rota.

V jablonecké nemocnici se podle něj může odchod týkat až třetiny lékařů, a to převážně z klíčových oddělení včetně chirurgie.

Jasno bude už v tomto týdnu. Výpovědi v rámci výzvy musí být nejdéle 15. prosince na poště. Lékařský odborový klub pak bude jednotlivé nemocnice informovat o výsledcích.

Průměrný plat nemocničního lékaře se v Česku pohybuje kolem 47 000 korun. Velký podíl na tom ale mají právě přesčasy. Lékařský odborový klub, který je původcem výzvy, požaduje pro lékaře až trojnásobek průměrného platu. Za současných podmínek je totiž pro ně výhodnější odejít za praxí do zahraničí.

Současná průměrná mzda v České republice přitom podle Českého statistického úřadu činí 23 655 korun.

„Tahle akce není o nějakém exodu, ale jde především o to, aby se lékaři mohli vrátit za lepších podmínek. Víme, že peníze pro ně jsou, otázka je, kde se ztrácejí,“ říká Petr Rota.
Podle mluvčí jablonecké nemocnice Petry Krajinové zatím vedení vyčkává, až bude mít oficiální informace o počtu výpovědí.

„Lékařům, kteří budou chtít odejít, standardně od ledna poběží dvouměsíční výpovědní lhůta. Takže 1.března už do práce nepřijdou. Pakliže by jich skutečně odešel větší počet a chyběli by, museli bychom samozřejmě situaci řešit, ale nemá smysl předbíhat,“ konstatovala Petra Krajinová.

Výpovědi podepisují lékaři po celé republice. Nejkritičtější situace panuje na Vysočině, kde se k výzvě připojilo přes osmdesát procent všech nemocničních lékařů.

Všem vadí to samé - především nízké platy a neúnosné přesčasy. „Nepříznivě to ovlivňuje soukromý život. Chceme jen lepší podmínky,“ uzavřel Petr Rota.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?