Třetina populace špatně spí

22. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zhruba třetina populace je pronásledována nespavostí. Ve věku nad 65 let je takto postižena polovina lidí. Třináct procent populace má takové problémy, že jim významně znepříjemňují život. Ženy mají potíže se spánkem dvakrát častěji než muži...


Praha - řekla praktická lékařka Marta Hotová.

Potřeba spánku je velmi individuální. Spánkový deficit je nejen nepříjemný, ale narušuje i obranyschopnost organismu proti infekcím a může se podílet na vyvolání řady duševních chorob.

Podle přednostky Neurologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Soni Nevšímalové se pouze třetina nespavců obrátí na lékaře a desetina spoléhá na volně prodejné léky či bylinky.

Poruchy spánku se projevují usínáním delším než 30 minut, narušením jeho kontinuity či brzkým vstáváním. Deset procent populace trápí spánková apnoe, při níž se v noci opakovaně na několik vteřin uzavírají dýchací cesty.

Pět až deset procent lidí trpí syndromem neklidných nohou, který jim prodlužuje usínání. Příčinou poruch spánku mohou být i nevhodné léky nebo jejich špatná skladba.

Akutní nespavost lze v současnosti podle Nevšímalové léčit hypnotiky třetí generace, která nevyvolávají závislost, neovlivňují paměť a člověk vstává s čistou hlavou.

Chronická nespavost, kdy potíže trvají déle než měsíc, se léčí nejenom hypnotiky, ale pacient musí zároveň dodržovat také spánkovou hygienu.

Olomoucký den

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?