Tři čtvrtiny běženců prý trpí psychickými problémy

21. 9. 2015 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Téměř tři čtvrtiny běženců přicházejících do Německa trpí psychickými problémy kvůli událostem, které prožili v zemi původu a na útěku. Podle Spolkové komory psychoterapeutů (BPtK) přitom mohou uprchlíci jen zřídka podstoupit odborné vyšetření, protože psychoterapie nepatří mezi lékařskou péči, na kterou mají po příchodu do země nárok.


„Zhruba 70 procent uprchlíků, kteří jsou letos v Německu očekáváni, bylo svědky násilí. Více než polovina s ním má osobní zkušenost, mnoho jich bylo mučeno. Kromě válečných událostí v zemích původu hrají roli také traumatické události při útěku,“ řekla deníku Rheinische Post Theresa Ungerová z BPtK.

Podle psychoterapeutů trpí běženci nespavostí nebo nočními můrami, velké části z nich se traumatické události stále vrací. Uprchlíci také trpí depresemi, protože byli svědky smrti svých blízkých, u části z nich je i riziko sebevraždy.

Prezident BPtK Dietrich Munz navíc upozorňuje, že se běžencům nedostává v oblasti duševního zdraví dostatečné péče. „Uprchlíci mají v prvních 15 měsících pobytu v Německu nárok na akutní lékařské ošetření, psychická onemocnění ale úřady zpravidla za akutní potíže nepovažují,“ řekl.

Podle Munze tak běženci zpravidla dostávají léky, které potlačují příznaky posttraumatické stresové poruchy, příčiny duševního onemocnění ale nikdo neřeší. „Je proto nutné, aby v uprchlických střediscích pracovalo víc specialistů na péči o duševní zdraví, kteří by tyto nemoci rozeznali. Běženci musí mít přístup k potřebné lékařské péči,“ řekl Munz.

Podle šéfa BPtK je ale také nutné zvýšit počet psychoterapeutů, kteří se o běžence starají. Zároveň bude třeba zajistit dostatek tlumočníků, protože pro účinnou psychoterapii je nutné, aby běženci mohli mluvit s lékařem vlastním jazykem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?