Na podvýživu a její komplikace, jako jsou infekce, umírá podle něj 20 až 40 procent onkologických pacientů.
„Snažíme se úzce spolupracovat s nutričními terapeuty a také více informovat pacienty a jejich rodiny, aby věděli, proč je pro ně správná výživa tak důležitá,“ uvedl Zadák.
Podle nutriční terapeutky Vladimíry Šmejkalové z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady nestačí ke zlepšení stavu výživy u těchto pacientů zvýšit dávky potravin a množství energie.
„Běžná strava neovlivní metabolické změny, které vznikají u onkologického onemocnění. Zde pomáhá volba speciální enterální výživy,“ vysvětlila.
Příčinou podvýživy je u pacientů buď samotný nádor, nebo vedlejší účinky léčby, kdy podstupují operaci, chemoterapii a radioterapii. Při nedostatečné výživě ubývá svalová i tuková tkáň a pacient je celkově oslaben. Klesá jeho odolnost vůči infekcím. Už pětiprocentní pokles hmotnosti může zhoršit účinek léčby. Podvýživa vede k nádorové kachexii, neboli patologickému zhubnutí.
Podle Zadáka by tito pacienti měli dostávat speciální enterální výživu. Prodává se v lékárnách a je k dostání bez lékařského předpisu. Klinické studie na pacientech podle profesora potvrdily, že tlumí zánět způsobený nádorem, tím posiluje imunitu, podporuje chuť k jídlu a přibývání na váze, zvyšuje sílu a fyzickou aktivitu nemocného, tím i kvalitu jeho života.
Na webových stránkách se mohou pacienti a jejich rodiny poradit o výživě onkologicky nemocných se specializovanou nutriční terapeutkou.