Tři gynekologové ze Sokolova dostali podmínku za smrt pacientky

1. 12. 2009 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Sokolovský soud dnes podmíněně odsoudil tři lékaře sokolovského gynekologického oddělení nemocnice za to, že způsobili z nedbalosti úmrtí pacientky. Primář Petr Volšík a jeho zástupce Václav Špalek dostali roční trest s odkladem na dva roky a zákaz vedoucí práce lékaře na dva roky, mladý Jozef Renčko pak půl roku s dvouletým odkladem a zákaz samostatné práce lékaře.


Podle soudu Volšík při laparoskopickém vynětí dělohy v červnu 2007 poranil tenké střevo pacientky a vlivem nedostatečné následné péče pak zranění přerostlo v otravu krve a ani další operace už sedmapadesátiletou ženu nezachránila. Volšík i Špalek se dnes na místě odvolali, Renčko si vzal lhůtu na rozmyšlení, stejně jako státní zástupce, který ale po jednání řekl, že je z rozsudkem spokojen.

Soudkyně Dana Kordíková dala v rozsudku jednoznačně za pravdu státnímu zástupci, který v závěrečné řeči na minulém jednání označil jako hlavní pochybení to, že lékaři se pacientce nedostatečně věnovali a nezajímali se o její subjektivní stav. Na oddělení pak byly i další nesrovnalosti, které všechny dohromady způsobily, že lékaři včas porušení střeva a následnou sepsi nezjistili.
Soudkyně zároveň odkázala pozůstalé, aby se s případnou žalobou na odškodnění obrátili na občanskoprávní soud.

Podle manžela zesnulé pacientky Jaromíra Jelínka sice soud trval dva roky a mezitím lékaři mohli dál pracovat způsobem, který způsobil smrt jeho ženy, ale rozsudek vítá. „Nám šlo o to, aby své zaměstnání nedělali alespoň na nějakou chvíli. Vždyť přece někdo musí být potrestaný, vždyť to bylo zanedbání,“ řekl po jednání soudu Jelínek novinářům. Žalobu o odškodnění už podal.

Rozsudek je zatím nepravomocný, ale pokud by jej krajský soud potvrdil, byla by to pro sokolovské gynekologicko - porodnické oddělení nemocnice těžká rána. „Doktor Volšík u nás bude jen do konce roku, ale u doktora Špalka by zákaz vedoucí práce přinesl oddělení komplikace. Doktor Renčko zatím stejně samostatně pracovat nemůže, takže u něho by to takový problém nebyl. Počkáme ale na konečné rozhodnutí, nyní je těžké to předjímat,“ řekla dnes ČTK náměstkyně lékařské péče sokolovské nemocnice Zuzana Fialová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?