Tři největší pojišťovny léčbu protony uhradí,když schváli onkolog

23. 5. 2013 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Tři největší zdravotní pojišťovny s více než osmi miliony klientů ve společném prohlášení oznámily, že léčbu protony vždy uhradí onkologickým pacientům, kterým ji doporučí lékař z komplexního onkologického centra. Zhruba 400.000 klientů těchto tří pojišťoven je onkologicky nemocných. Několik už se jich léčilo v pražském Protonovém centru, které nemá smlouvu s žádnou českou pojišťovnou.


Spor je o cenu léčby, podle pojišťoven vyjde v zahraničních centrech levněji, pražské centrum tvrdí opak. Praha chce za léčbu prostaty 250.000 korun, v českých centrech s klasickými zářiči prý je za 348.000 korun. Léčbu v Mnichově podle centra prodraží to, že pojišťovna hradí také ubytování, cestovné, stravu a služby tlumočníka.

Společné prohlášení vydaly Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV) s 1,2 miliony klientů, Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) s 6,09 miliony klientů a Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) s 1,18 miliony klientů. ČTK je poskytli jejich mluvčí.

Podle mluvčího pražského Protonového centra Vladimíra Šulce české zdravotní pojišťovny v čele s VZP klamou klienty a znemožňují jim přístup k nejmodernější léčbě rakoviny. VZP podle něj odmítla uzavřít výhodnou smlouvu, která by jí zaručila platbu půl milionu korun za pacienta. Rovná se to zhruba paušálu, který VZP sjednala s mnichovským centrem.

„Namísto stovek českých pacientů tak umožní účinnou a šetrnou léčbu patrně jen několika jedincům, kteří navíc budou muset čekat dlouhé týdny v pořadníku na zahájení léčby,“ řekl ČTK Šulc.

Tři pojišťovny ve společném prohlášení vyjmenovaly klienty, jimž už léčbu uhradily, případně o ní jednají. Prvního českého pacienta uhradila ZPMV, za léčbu devětatřicetiletého muže s nádorem mozku dala 992.500 korun, za 37 ozáření po 26.000 korunách, plus vyšetření a další náklady.

VZP uhradila schválenou léčbu pacientky za více než 720.000 korun. V druhém případě, kdy pražské centrum začalo léčit bez projednání s VZP, dosáhla částka 996.000 korun. ČPZP zatím neměla žádného klienta, který by léčbu protony potřeboval, uvádí se v prohlášení.

Léčba protony není v ČR hrazena z veřejného zdravotního pojištění, proto pojišťovny podle svých mluvčích volí centrum, které poskytne léčbu za nejpřijatelnějších finančních podmínek a má dlouholeté zkušenosti. „Optimální podmínky nabízí například Rinecker Proton Therapy Center v Mnichově, kde stojí léčení v některých případech až o polovinu méně než v Praze,“ uvádí se v prohlášení.

V současné době má ZPMV další dva klienty s doporučením na protonovou léčbu. Jde o devítiletého chlapce s nádorem mezihrudí. Potřebuje 39 ozáření, pražské centrum prý žádá při ceně jednoho ozáření 26.000 korun celkem 1,014.000 korun. „Kalkulace mnichovského centra je 13.800 za jedno ozáření, celkem 538.200 korun. ZPMV tedy schválila léčbu v Mnichově,“ uvádí se v prohlášení.

Léčbu v Mnichově schválila ZPMV i u čtrnáctileté dívky se stejným typem nádoru. „Byla však převzata a ozářena pražským centrem bez vědomí ZPMV,“ uvádí se v prohlášení. Šulc k tomu uvedl, že si účtovali 400.000 korun, ZPMV na výzvu k jednání ale nereagovala.

Také léčbu devětatřicetileté ženy s nádorem mozku schválila ZPMV v Mnichově. Potřebuje 27 ozáření, v Praze jedno za 26.000, celkem za 702.000 korun, v Mnichově za 18.900 jedno ozáření, celkem za 510.000 korun.

VZP má s Mnichovem domluvený paušál 502.000 korun za pacienta bez ohledu na počet ozařování.

VZP nyní jedná s Prahou o protonové léčbě desetiletého chlapce, jeho stav a probíhající chemoterapie neumožňují převoz do ciziny. „Pražské centrum začátkem týdne informovalo, že začalo s ozařováním dalšího klienta VZP - sedmiletého chlapce. Poskytlo VZP nacionále, v registru pojištěnců VZP ale neexistuje,“ uvádí se v prohlášení.

Soukromé Protonové centrum na Bulovce bylo podle aktuálních údajů Šulce vybudováno a vybaveno za 3,5 miliardy korun. Spor s českými zdravotními pojišťovnami začal poté, co VZP odmítla uznat platnost smlouvy o smlouvě budoucí, v roce 2006 ji podepsal nucený správce. Protonové centrum by při léčbě plánovaného počtu pacientů a dané ceně ozáření mohlo získat přes miliardu korun ročně. VZP dala na centrum trestní oznámení, správní rada pověřila ředitele VZP, aby zájmy pojišťovny hájil i soudně. Centrum podalo žalobu na zaplacení smluvní pokuty k rozhodčímu soudu.

VZP tento týden pohrozila centru soudní exekucí, dluží prý na zdravotním pojištění za zaměstnance. Centrum na to reagovalo oznámením, že zaměstnanci, kteří jsou u VZP pojištěni, přejdou od ledna k jiné zdravotní pojišťovně. Je to celkem 60 procent zaměstnanců centra.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?