Třinecká nemocnice otevřela zmodernizované křídlo

31. 5. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"V křídle bude rovněž gynekologické oddělení s ambulancí, ortopedie, všechny chirurgické ambulance a počítačový tomograf. Pacienti tak budou blíž akutní medicíně. Septická chirurgie a neurologické oddělení CMP se přestěhovaly...


Třinec - Pětiměsíční rekonstrukce křídla F Nemocnice Třinec skončila a od čtvrtka slouží veřejnosti. Celkové náklady ve výši 87 milionů korun pokryla dotace ze státního rozpočtu. Sloužit začalo i parkoviště u příjmového oddělení, které bylo rozšířeno díky pomoci města Třince.

Opravené sedmipatrové křídlo nabízí pacientům zkvalitnění služeb. Prostory jsou lépe uzpůsobeny také lékařům a sestřičkám. “ Počet lůžek se snížil na 144. Každý pokoj má nyní své příslušenství. Bylo vyměněno krystalové topení a nainstalována nová okna. Od roku 1961, kdy byl monoblok postaven, se vnitřní vybavení nezměnilo a mnohé z těchto věcí dosluhovaly,“ řekla hlavní sestra Nemocnice Třinec Libuše Koppová. Původní lůžka v budově zůstanou, protože s novými státní dotace nepočítala.

“ V křídle bude rovněž gynekologické oddělení s ambulancí, ortopedie, všechny chirurgické ambulance a počítačový tomograf. Pacienti tak budou blíž akutní medicíně. Septická chirurgie a neurologické oddělení CMP se přestěhovaly z nevyhovujících prostor,“ doplnila Koppová. Podle ní se rekonstrukce zaměřila na pacienta, práce se ale ulehčí i sestřičkám. Mimo jiné z důvodu sedmi zakoupených dezinfektorů. Nemocnice letos od města obdržela dvě investiční dotace, celkem ve výši dva a půl milionu korun. Díky ní se mohla kapacita parkoviště u příjmového oddělení zvýšit o třicet míst na 68.

“ Především bylo vybudováno deset nových míst pro návoz invalidních nebo nemohoucích občanů. Myslím, že to ocení hlavně jejich rodinní příslušníci, kteří si na toto téma mnohokrát postěžovali,“ uvedl ředitel Nemocnice Třinec Jan Ferenc. Konstatoval, že nemocnice omezují investice a pomoc města vítá.

Právě poslední dubnové navýšení dotace bylo terčem útoku některých zastupitelů, kteří chtěli peníze použít na opravy místních komunikací. “ Pan Ferenc mluví o místech pro pacienty, ale stejně to budou používat lékaři. Je to uvnitř areálu, takže pochybuji, že se to bude kontrolovat,“ upozornil tehdy Jaroslav Hýbl (KSČM).

Marek Cholewa, Moravskoslezský deník, 31.5.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?