Tripartita bude jednat o platech v nemocnicích

23. 2. 2012 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Jedním z bodů dnešní velké tripartity budou platy v nemocnicích, které měly od ledna tohoto roku vzrůst o 6,25 %. Vyšší výplaty ale zaznamenali pouze zdravotničtí pracovníci v přímo řízených organizacích. Zdravotnické odbory tento fakt vnímají jako nedodržení slibu ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP09) a chtějí proto do sporu s MZ zainteresovat premiéra Petra Nečase (ODS), se kterým budou jednat dnes odpoledne.


Leoš Heger odmítá, že by slib daný zdravotníkům nesplnil. Peníze na platy a mzdy v českých nemocnicích prý zakomponoval do úhradové vyhlášky. Zdravotníci by se tedy měli obrátit především na své zaměstnavatele.

Ředitelé nemocnic sdružení v Asociaci Českých a moravských nemocnic (AČMN) však tvrdí, že nemají dostatek financí na to, aby mohli zdravotníkům platy navýšit, neboť slibované navýšení úhrad v úhradové vyhlášce nepostačí na kompenzaci zvýšených nákladů nemocnic, ke kterému došlo růstem DPH, cen potravin, energií atd.

Podle Hegera by mohly nemocnicím vypomoci kraje, ale od hejtmanů se ozývá stejná argumentace jako od managementu nemocnic – nemáme peníze a „kde nic není, tam ani smrt nebere“.


A o kolik peněz se vlastně hraje?

Odbory na své tiskové konferenci následující po úterním jednání s ministrem zveřejnily několik variant propočtů, na kolik by splnění jejich požadavků stálo státní pokladnu.

4 miliardy korun – plošné zvýšení tarifních platů všem zaměstnancům nemocnic o 10 %

2,5 miliardy korun – plošné zvýšení tarifních platů všem zaměstnancům o 6,25 %

1,1 miliardy korun – plošné zvýšení tarifních platů pouze zdravotnickým pracovnkům o 6,25 % (dle výpočtu krajů)


Heger: Nebudeme po nemocnicích rozvážet pytle peněz

Ministr však o uvolnění nějakých dodatečných financí pro nemocnice nechce ani slyšet.

„Ministerstvo zde není od toho, aby do nemocnic vozilo peníze v igelitových taškách. Ministerstvo je tu proto, aby vytvářelo pravidla na úrovni zákonů. My jsme peníze na platy zajistili v úhradové vyhlášce, a pokud budou pojišťovny platit méně, než jim vyhláška ukládá, tak je to nepřípustné,“ uvedl na úterním jednání s odbory Heger a později dodal, že by pojišťovny za nedodržování vyhlášky mohly být i sankcionovány.

Odbory: Buď vyhlášku přehodnoťte, nebo odstupte!

Odboráři stejně jako kraje a zaměstnavatelé vidí hlavní problém právě v úhradové vyhlášce a požadují, aby se do sporu vložil předseda vlády Petr Nečas (ODS), který by měl po Leoši Hegerovi chtít přehodnocení úhradové vyhlášky.

„Požadujeme, aby se ta vyhláška přepočítala nezávislými odborníky, s dopady na konkrétní zdravotnická zařízení. Nový propočet by měl vnést jasno do toho, zda je vyhláška schopna pokrýt růst platů ve zdravotnictví nebo ne. Pokud se ukáže, že toho schopna není, tak chceme, aby pan ministr tuto vyhlášku přehodnotil, tak aby peníze na navýšení platů nemocnice dostaly,“ uvedla předsedkyně OSZSP Dagmar Žitníková a dodala, že pokud by peníze nebyl schopen zajistit, tak by měl sám zvážit svoje další setrvání ve funkci ministra.

Podle Žitníkové, by měla jednání o podobě úhradové vyhlášky mezi všemi zainteresovanými stranami proběhnout do 30. dubna. Do té doby má ministr Leoš Heger čas k nápravě současné situace. Poté by odbory mohly začít chystat protesty.

Ostré stanovisko odborů by mohla korigovat právě dnešní jednání tripartity a jednání tzv. Zdravotnické trojky (LOK-SČL, OSZSP a POUZP) s Petrem Nečasem o jejichž výsledku vás budeme informovat.

Briefing po dnešním jednání tripartity VIDEO

TK: Zdravotnické odbory o zvyšování patů v nemocnici (21.2.2012) VIDEO

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?