Tripartita se neshodla na změnách v nemocenských dávkách

21. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se včera neshodli na podobě návrhu zákona o nemocenském pojištění. Odmítli ho odboráři i představitelé zaměstnavatelů, kteří k němu měli řadu výhrad...


Novinářům to po zasedání tripartity řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Milan Štěch.

Snížení nemocenských dávek v prvních dnech nemoci, s nímž návrh počítal, podle zaměstnavatelů i odborů nemocnost pracovníků nezmenší. Obě strany se obávají, že se lidé budou jen snažit být nemocní déle.

Představitelé firem míní, že navržená norma nemůže zneužívání čerpání nemocenské zabránit, přenáší pouze ekonomickou zátěž na zaměstnavatele.

Délka nemoci se v posledních letech kvůli rostoucí nezaměstnanosti podle předsedy ČMKOS prodloužila z průměrných 20 dní na 32. Zatímco podpora v nezaměstnanosti v souvislosti s kupní silou je zhruba poloviční ve srovnání se západoevropskými státy, nemocenská se zahraniční úrovni přibližuje, uvedl Štěch.

„To je základní problém. Když se někde příliš moc šetří, motivuje to lidi, aby šli jinam. Trpí tím jiný systém, v tomto případě nemocenského pojištění,“ dodal odborový předák.

Změny nemocenské ani podle ministra práce Zdeňka Škromacha problémy zdravotního systému neřeší. „Protože chceme změnit systém, musíme změnit zákon. Současný je nereformovatelný, je potřeba nový zákon,“ řekl včera novinářům Škromach.

Podle něj se na úpravě návrhu normy začne podílet pracovní skupina, tvořená z ministrů, zaměstnanců a zaměstnavatelů. Shodné stanovisko chce najít do konce roku, aby text dostala co nejdříve na stůl vláda.

Odbory požádaly kabinet o doplnění i dalších projednávaných zdravotnických norem tak, aby zdravotnictví neustále netrpělo nedostatkem peněz. „Aby jasně bylo odděleno financování veřejného zdravotnictví a zdravotnictví soukromého,“ uvedl Štěch.

K tomuto požadavku se připojili i zaměstnavatelé. Veřejné peníze jsou podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví Milana Veverky využity k financování soukromé ambulantní péče, chybějí ale pak v nemocnicích. Zaměstnavatelé se domnívají, že peníze, které do zdravotního systému odvádějí zaměstnanci a firmy, jsou přiměřené.

Hospodářské noviny, 21.11.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?