Tronevia chce od SÚKL za nepoužívání aplikací i omluvu

4. 8. 2016 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Firma Tronevia, která vytvořila elektronický recept a další systémy pro Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), požaduje po ústavu veřejnou omluvu a to, aby přestal aplikace používat. Tvrdí, že SÚKL systémy užívá neoprávněně a že svými vyjádřeními poškodil její pověst.


Vyplývá to z žaloby, kterou má ČTK k dispozici. Pražský městský soud začne spor projednávat na podzim.

Na základě návrhu firmy a následného předběžného opatření soudu přestaly loni v prosinci fungovat elektronické recepty, na něž je vázán výdej konopí k léčebným účelům. Stejně tak soud zakázal užívání několika dalších aplikací, například hlášení stavu a pohybu omamných a psychotropních látek nebo hlášení závad léčivých přípravků. SÚKL pak z větší části uspěl s odvoláním proti tomuto rozhodnutí. Výdej konopí zajistil sám prostřednictvím konopného registru, nyní hledá nového dodavatele.

Tronevia považuje systémy za svá autorská díla. „Žalobce (Tronevia) vytvořil aplikace a je jediným oprávněným uživatelem a držitelem zdrojových kódů aplikací. Žalovaný (SÚKL) bez jakéhokoliv smluvního základu a bez zaplacení odměny aplikace neoprávněně užívá. Žalovaný poškozuje pověst žalobce a opakovaně veřejně v rozporu se skutečným stavem věcí označuje žalobce jako osobu, která zavinila výpadky aplikací,“ píše firma v žalobě.

Za neoprávněné užívání aplikací požaduje firma písemnou omluvu v týdeníku Medical Tribune a v Lidových novinách. Odmítá, že by SÚKL od aplikací svévolně odpojila. „Pouze došlo k tomu, že uplynula sjednaná doba trvání uzavřených smluv o poskytování servisní podpory,“ dodává v žalobě, kterou soud projedná 11. listopadu.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) dříve uvedl, že se stát nenechá vydírat naprosto nepřiměřenými finančními požadavky soukromé firmy a poradí si i bez jejího softwaru. Pokračování podpory servisu podmiňovala Tronevia uznáním autorských práv, jejichž cena není vyčíslena a údajně se může vyšplhat na stovky milionů korun.

Firma vznikla v roce 2011. Některá média psala, že zakázku na správu centrálního úložiště společnost vyhrála půl roku po svém založení, sama ji neprovedla a zajistil ji její subdodavatel IT Vítkovice Solutions. Za čtyři roky prý Tronevia získala od ústavu přes 100 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?