Trumpa čeká první výroční zdravotní kontrola od nástupu do funkce

11. 1. 2018 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Americký prezident Donald Trump poprvé od loňského nástupu do funkce podstoupí zevrubnou zdravotní prohlídku, testům se podrobí v pátek ve vojenské nemocnici Waltera Reeda na předměstí Washingtonu.


Ačkoli pro prezidenty nejsou takovéto kontroly povinné, pravidelně tak činí a po prohlídkách zveřejňují lékařské zprávy s konstatováním, že jsou pro výkon funkce způsobilí. Jedenasedmdesátiletý Trump preventivní kontrolu absolvuje v době, kdy nově vydaná kniha novináře Michaella Wolffa s názvem Ohnivá zloba: Uvnitř Trumpova Bílého domu zpochybňuje jeho schopnosti a duševní zdraví. Prezident informace uvedené v knize považuje za lživé, spekulace, že je duševně nezpůsobilý vést zemi, odmítá a tvrdí, že je naopak geniální a emočně vyrovnaný.

K avizované kontrole Bílý dům uvedl, že Trump nepodstoupí psychiatrické vyšetření. Nezmínil se ani o žádném typu kognitivního screeningu, který by zahrnoval prověření neurologických funkcí a paměti. Agentura AP poznamenala, že taková vyšetření běžně nejsou součástí preventivních prohlídek, ačkoli je systém zdravotního pojištění Medicare v rámci výroční prevence seniorům nově nabízí.

Prohlídku organizuje Trumpův oficiální lékař Ronny Jackson, který měl na starosti i poslední tři zdravotní kontroly Trumpova demokratického předchůdce Baracka Obamy.

V jakém rozsahu Bílý dům lékařskou zprávu veřejnosti předloží, známo není. Trumpova mluvčí Sarah Sandersová nicméně sdělila, že předpokládá zveřejnění výsledků v podobě, jaké to činili minulí prezidenti.

Aktuální údaje o Trumpově zdravotním stavu pochází ze září 2016, tedy ještě z doby kampaně. Trumpův dlouholetý lékař Harold Bornstein tehdy konstatoval, že realitní magnát je ve vynikajícím zdravotním stavu. O rok dříve v roce 2015 Bornstein prohlásil, že v případě Trumpova zvolení bude mít Amerika vůbec nejzdravějšího prezidenta.

Zpráva z roku 2016 udává, že Trumpův krevní tlak i hladiny cholesterolu jsou v hodnotách zdravého člověka. AP ale poznamenala, že Trump užívá léky na snížení cholesterolu. Rovněž hodnoty EKG, krevního cukru, rentgenové snímky hrudi či ultrazvukové vyšetření srdce byly loni v normálu. Jistým vychýlením tehdy byla tělesná hmotnost, která činila 107 kilogramů. To při jeho výšce 190 centimetrů znamenalo index tělesné hmotnosti 29,5, tedy horní pásmo v kategorii nadváhy těsně pod kategorií obezita prvního stupně.

Ve srovnání se svými předchůdci Trump vede spíše sedavý způsob života. Také informace z jeho okolí nevypovídají o tom, že příliš dbá na zdravou výživu, neboť s oblibou konzumuje stravu z řetězců rychlého občerstvení a denně prý vypije 12 plechovek lehké koly, která je slazená umělými sladidly.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?