Tubera v Česku ustupuje, loni na ni zemřelo jen 43 lidí

3. 8. 2010 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Na tuberkulózu loni v České republice zemřelo 43 lidí, tj. o 13 méně než v roce 2008. Poklesl i počet nemocných. Zatímco loni jich bylo 710, o rok dříve 879.


Vyplývá to z nejnovějších údajů, které včera zveřejnil Ústav zdravotnických informací a statistiky. „V mezinárodním srovnání patříme k zemím s nízkým výskytem této nemoci, a to ve všech krajích ČR,“ uvedla Zdeňka Nováková z uvedeného ústavu.

Profesor Jiří Homolka, přednosta kliniky tuberkulózy a respiračních onemocnění 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, k tomu říká: „Přestože jsou čísla nízká, jsme na hranici zemí se situací méně příznivou, tak musíme být velmi obezřetní.“

Na sto tisíc obyvatel loni připadlo 6,8 nemocného s TBC, což je o 1,6 nemocného méně než v roce 2008. Nejvíce nemocní jsou lidé starší 75 let. U cizinců bylo loni hlášeno 136 onemocnění, předloni to bylo 176.

Nejvíce nemocných pocházelo z Ukrajiny (34), Vietnamu (30) a Slovenska (26). U bezdomovců bylo zjištěno 43 případů tuberkulózy. Z hlediska územního uspořádání byl nejvyšší výskyt TBC hlášen v Praze, a to 10,3 případu na 100 tisíc obyvatel. Nad republikový průměr se v počtu hlášených případů dostaly ještě kraje Ústecký (9,1 případu/100 tis.), Středočeský (9,0), Plzeňský (8,4), Pardubický (7,6) a Jihomoravský (6,9).

Nejnižší nemocnost TBC (3,3) byla v roce 2009 zaznamenána v krajích Jihočeském a Vysočina.
Světová zdravotnická organizace a EU považují za kritérium nízkého výskytu 20 onemocnění na 100 tisíc obyvatel. Tuto hranici dlouhodobě nepřesahuje žádný kraj v ČR.

Ministerstvo zdravotnictví ještě v době, kdy v jeho čele stála ministryně Dana Jurásková, připravilo vyhlášku, která ruší plošné očkování novorozenců proti TBC hned po narození.

Zatím ji ale nevydalo. „U novorozenců může očkování závažně poškodit zdraví. V minulých letech dokonce došlo k několika úmrtím,“ řekl Právu hlavní hygienik ČR Michael Vít.

K takovému kroku, jak tvrdí Vít, už přistoupily všechny vyspělé evropské státy. Dodal, že podle návrhu vyhlášky by se očkovali jen novorozenci, u nichž je vysoké riziko onemocnění.

Nový ministr zdravotnictví Leoš Heger ještě o návrhu vyhlášky, kterým se ruší povinné očkování novorozenců, nerozhodl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?