Tuberkulóza v Česku pořád hrozí

11. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Vzrůstá hlavně počet nemocných v rizikových skupinách, kam patří cizinci, bezdomovci, lidé ve věznicích a drogově závislí," říká předseda České pneumologické a ftizeologické společnosti Stanislav Kos...


PLZEŇ - I když v posledních čtyřech letech v Česku pacientů s tuberkulózou mírně ubylo, lékaři přesto upozorňují, že tato infekční nemoc je stále nebezpečná. „Vzrůstá hlavně počet nemocných v rizikových skupinách, kam patří cizinci, bezdomovci, lidé ve věznicích a drogově závislí,“ řekl včera ČTK předseda České pneumologické a ftizeologické společnosti Stanislav Kos.

Na nebezpečí této nemoci každoročně upozorňuje Světová zdravotnická organizace (WHO) prostřednictvím Světového dne tuberkulózy. Připadá na 24. března. V tento den roku 1882 oznámil Robert Koch v Berlíně objev bacilu tuberkulózy.

V Česku ročně onemocní v průměru kolem 1300 lidí tuberkulózou plic i dalších orgánů. Situace je podle Kose sice pod kontrolou, ale v prevenci nelze polevit. „Spočívá především v preventivní ochraně zdravých osob - hlavně v očkování, dále ve vyhledávání a hlášení nemocných s aktivní TBC - zvláště v rizikových skupinách, a v řádném léčení a následných kontrolách pacientů,“ řekl Kos.

Kos je ředitelem plicní léčebny v Janově na Rokycansku. Uvedl, že v Plzeňském kraji bylo v roce 2002 hlášeno zhruba stejně jako rok předtím 83 nových tuberkulózních onemocnění. Přitom zde v 15 případech onemocněli cizinci - většinou Ukrajinci a Vietnamci.

Hlavní příznaky TBC připomínají chřipkové onemocnění: kašel, slabost, únava, hubnutí, zvýšené teploty a noční pocení. Pokud tyto potíže trvají déle než dva týdny, měl by člověk vyhledat praktického nebo plicního lékaře. Odborník by měl poté nechat provést rentgenové vyšetření plic a podle potřeby další specializovaná vyšetření.

„Tuberkulóza patří mezi nemoci, proti nimž existují účinné léky. Při dobré spolupráci pacienta je možné ji v 95 procentech případů vyléčit. Pokud se však včas a řádně neléčí, může onemocnění přejít v chronické stadium, kdy běžné léky nezabírají,“ uvedl Kos. Ročně na tuto nemoc ve světě zemřou tři miliony lidí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?