Turnov schválil spolupráci nemocnic v Turnově a Liberci

3. 1. 2013 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Turnovští zastupitelé schválili plán spolupráce Panochovy nemocnice v Turnově s Krajskou nemocnicí Liberec. Záměr počítá do budoucna s fúzí obou zdravotnických zařízení, město Turnov by se pak stalo akcionářem krajské nemocnice, stejně jako jím je dnes Liberec, který drží 17,53 procenta akcií, většinovým vlastníkem je kraj.


Areál Panochovy nemocnice v účetní hodnotě zhruba 250 milionů korun by město vložilo do akciové společnosti. Za to by podle předběžných odhadů získalo sedm až deset procent akcí, řekl dnes novinářům turnovský místostarosta Jaromír Pekař (ODS).

„Pro obě strany by byla spolupráce výhodná,“ řekl už dříve ČTK generální ředitel liberecké nemocnice Jiří Veselka. Liberecká nemocnice ale není jediným zařízením, s nímž turnovská nemocnice jednala. Zájem o partnerství měla i společnost Mediterra, která provozuje třeba nemocnice v Tanvaldu, Neratovicích a Sedlčanech. Nemocnici nabízela investici za 300 milionů korun. „V závěru roku jsme ale dostali informaci, že od záměru upouští,“ uvedl Pekař. Dalším zájemcem o spolupráci byla Klinika estetické medicíny Asclepion, podle Pekaře však žádnou konkrétní nabídku nepředložila.

Krajská nemocnice Liberec je s 1000 lůžky největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji. Turnovské nemocnici nabízí velmi úzkou spolupráci. „Nabízíme, že v Turnově udržíme základní rozsah péče, pokud to zastupitelstva schválí, měla by spolupráce skončit fúzí obou nemocnic,“ řekl Veselka.

To by podle něj umožnilo snížit náklady obou zařízení díky společnému nákupu léků, zdravotnického materiálu, ale třeba i energií. Liberecká nemocnice by do Turnova mohla přesunou část následné péče léčebné i rehabilitační. Umožnilo by to podle Veselky také podchytit pacienty z této části kraje, kteří jinak za náročnějšími výkony odcházejí do Hradce Králové, Mladé Boleslavi a Prahy.

I pro turnovskou nemocnici se 179 lůžky by spolupráce s libereckou nemocnicí byla výhodná. „Spojením vznikne silný subjekt, který bude mít mnohem lepší vyjednávací pozici s pojišťovnami,“ řekl Pekař. Liberečtí lékaři by navíc mohli vykrývat krátkodobé výpadky lékařských kapacit v Turnově.

Pro zdravotnický personál i lékaře by se podle Veselky zlepšil přístup do vědeckých a vzdělávacích aktivit liberecké nemocnice včetně možností stáží a odborné výměny lékařů. Lékaři z Turnova by už kvůli atestacím nemuseli odcházet jinam.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?