Tvrdík: Obdrží-li ČR žádost o nemocnici, nebude čekat na OSN

27. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud spojenci nebo mezinárodní organizace požádá Českou republiku o vyslání polní nemocnice do humanitární mise v Iráku, nebude Praha čekat na mandát OSN a vojenské lékaře pošle. Řekl to minister obrany Jaroslav Tvrdík...


PRAHA - Pokud spojenci nebo mezinárodní organizace požádá Českou republiku o vyslání polní nemocnice do humanitární mise v Iráku, nebude Praha čekat na mandát OSN a vojenské lékaře pošle.

Novinářům to řekl ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Sedmá polní nemocnice bude od 1. dubna připravena k výjezdu.

„Bude záležet na politické reprezentaci, jestli se rozhodne vydat nemocnici odpovídající pokyn k odjezdu,“ řekl ministr.

Tvrdík je také přesvědčen, že v české politické reprezentaci se nenajde nikdo, kdo by řekl, že vojenští lékaři odjet nesmějí.


„Budou-li lidé v Iráku umírat, je nepřijatelé nechat lékaře sedět doma.“

ministr obrany Jaroslav Tvrdík

Záměr jednoznačně podpoří občanští demokraté. „Jsme stoupenci jasnější podpory aliance, zejména v humanitární oblasti,“ řekl místopředseda ODS Jan Zahradil. Druhá strana parlamentní opozice - KSČM - zřejmě bude návrh zvažovat, i když je proti účasti republiky v konfliktu.

„Záleží na vývoji situace, v Basře zřejmě dojde k humanitární katastrofě,“ řekl místopředseda strany Miloslav Ransdorf. Poznamenal zároveň, že Tvrdík stále hledá cesty, jak posílit českou vojenskou účast v Perském zálivu.

O případném vyslání polní nemocnice zástupci obrany už intenzivně jednají. Tvrdík ale už několik dní nechce odpovědět na otázku, kdo možnost vyslání české nemocnice sondoval. „Není to v tuto chvíli důležité,“ řekl pouze. Jeho náměstek Jan Váňa prozradil, že o polní nemocnici jednal minulý víkend v Británii.

Právě Britové mají s jednotkou zkušenosti z mírové mise ISAF v Afghánistánu, kde česká polní nemocnice úspěšně působila do konce roku 2002. Britové jsou spolu s Američany hlavní součástí koaličních sil útočících na Irák.

Velkou roli zřejmě hraje i česká velvyslankyně v Kuvajtu Jana Hybášková. Na zpravodajském serveru lidovky.cz uvedla, že nyní vede jednání o celkovém právním a finančním postavení polní nemocnice.

Nemocnici by zřejmě chránili vojáci ze 6. skupiny speciálních sil z Prostějova. Logisticky by ji zřejmě podporoval i 1. československý protichemický prapor, který je nyní v Kuvajtu.

Není zatím jasné, jak by byl pobyt nemocnice v Iráku financován. Ministerstvo chce část platit samo, nemá na to ale peníze.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?