Tým pro budoucí ICRC v Brně roste, díky stážím na Mayo Clinic

23. 10. 2009 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
V Brně roste tým lékařů, inženýrů a dalších odborníků, kteří se budou podílet na práci Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC). Na konci roku by se mělo začít stavět ve Fakultní nemocnici u svaté Anny. Experti z Brna zatím pracují na výzkumných úkolech v Brně a také jezdí na stáže na prestižní americkou kliniku Mayo.


Dosud hostila 30 pracovníků brněnských nemocnic, zveřejnilo dnes v tiskové zprávě ministerstvo zdravotnictví.

Podle ministerstva jsou aktuálně v americkém Rochesteru čtyři odborníci - lékaři a biomedicínští inženýři. Letos tam také poprvé absolvovali několikaměsíční stáž čtyři studenti z brněnské lékařské fakulty.

Podle iniciátora projektu ICRC Tomáše Káry má ČR dlouhodobě asi nejvyšší zastoupení odborníků na prestižní klinice, která eviduje desetitisíce zájemců o práci nebo stáž.

Brňané s Američany společné výzkumné úkoly už zahájili. Patří k nim například vývoj nových metod pro léčbu cévních mozkových příhod a nových technologií pro léčbu poruch srdečního rytmu, které budou mít využití i v léčbě některých mozkových nádorů a epilepsie.

V Brně funguje také Animální výzkumné centrum tvořící součást budoucího ICRC, sídlí na Veterinární a farmaceutické univerzitě.

Na stavbu ICRC je zatím vydané platné územní rozhodnutí, vybraná je i stavební firma. Centrum postaví za necelých 2,3 miliardy korun, další peníze budou stát přístroje.

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková potvrdila, že financování je zajištěno a omezování investic ani krácení státního rozpočtu se ho nedotkne.

Z částky 3,1 miliardy korun uhradí 70 procent stát a 30 procent nemocnice, počítá se i s evropskými penězi.

Tvůrci záměru ICRC se v posledních týdnech dostali do konfliktu se zastánci Středoevropského technologického institutu (CEITEC), který v Brně chtějí stavět Masarykova univerzita a Vysoké učení technické.

Oba záměry se pravděpodobně budou ucházet o peníze Evropské unie ve stejném operačním programu a stejné výzvě. Budou si tak nejspíš konkurovat.

Podle krajského zastupitele Jiřího Kadrnky (ODS) bude ve výzvě k dispozici 17 miliard korun. Pokud CEITEC bude žádat o tři miliardy korun a projekt v podobné výši přihlásí i ICRC, je podle něj otázkou, zda výběrová komise bude souhlasit s použitím zhruba třetiny peněz na brněnské investice.

„Je to pro malé Brno zcela zbytečná bitva,“ řekl k tomu tento týden i senátor a bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?