U hradeckého soudu pokračuje kauza chybně operované ledviny

21. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Před Okresním soudem v Hradci Králové dnes po několika týdnech opět stanou tři lékaři místní fakultní nemocnice...


HRADEC KRÁLOVÉ -

Specialisté z oboru urologie čelí obžalobě, že se před téměř třemi lety podíleli na vyoperování opačné ledviny jedenašedesátiletému pacientovi.

Všichni tři lékaři, kteří stále v královéhradecké nemocnici pracují, přímou vinu na chybně provedené operaci odmítli. Před soudem se od loňského listopadu zpovídá lékař, který při ambulantním vyšetření zapsal do zdravotní karty opačnou ledvinu,

operatér a jeho asistent.

Zmrzačenému pacientovi lékaři museli později vyoperovat i druhou, takřka nefunkční ledvinu. Muž musí nyní třikrát týdně dojíždět na dialýzu. Je omezen v jídle, denně může vypít jen půl litru tekutin.

Kondice se mu zhoršila natolik, že kromě chůze nemůže vykonávat žádnou jinou fyzickou námahu. Na transplantaci ledviny stále čeká.

Přednosta urologické kliniky v listopadu u soudu řekl, že největší díl viny leží na operatérovi, jenž si měl před zákrokem lépe prostudovat dokumentaci.

Poškozený pacient na nemocnici dosud jako odškodné vysoudil 405 tisíc korun. Soudní líčení o výši odškodného nebylo ale dosud ukončeno. Muž totiž požaduje odškodnění do celkové výše 1,6 milionu korun.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?