U lékaře se v Anglii musí často připlácet

8. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezi populární destinace, které jsou lidmi vyhledávány při letních cestách, patří Velká Británie. Protože je Česká republika již také součástí Evropské unie, mohou se turisté spolehnout na to, že jim v případě potřeby bude v této zemi poskytnuta nutná péče na účet české zdravotní pojišťovny...


Turisté by ale měli mít určité znalosti, jak v případě nutnosti vyhledání lékařské pomoci postupovat.

Co udělat před odjezdem do zahraničí

Aby lidé nemuseli zbytečně hradit vysoké částky za ošetření v cizině, měli by před odjezdem navštívit pobočku své zdravotní pojišťovny.

Ta zájemcům vystaví potvrzení dočasně nahrazující evropský průkaz zdravotního pojištění, případně samotný evropský průkaz zdravotního pojištění.

V případě, že u sebe tento doklad turista nemá, může svou českou zdravotní pojišťovnu kdykoliv kontaktovat a požádat o dodatečné zaslání průkazu. Tak lze postupovat například v případě ztráty či odcizení dokladů.

Jaké lékaře je třeba v cizí zemi vybírat

Turisté by měli dávat pozor, aby si našli takového lékaře, který má smlouvu s národním systémem zdravotního pojištění (NHS - National Health Service). Průkaz pak stačí jen předložit.

„Jména smluvních lékařů a nemocnic získáte v Anglii na všech hlavních poštách, ve Skotsku u takzvaných Health Boards a v Severním Irsku v Central Service Agency,“ radí Centrum mezistátních úhrad na svých internetových stránkách a href=„http://www.cmu.cz/“>www.cmu.cz.

Turisté by si však měli uvědomit, že budou muset hradit stejnou spoluúčast jako Britové. Například stomatologické ošetření stojí pacienta 80 procent, maximálně však 348 liber.

Seznam smluvních lékařů v Angliilze získat na všech hlavníchpoštách, ve Skotsku u tzv.Health Boards a v SevernímIrsku v Central Service Agency

Platí se rovněž za stomatologickou prohlídku, a to 4,76 libry. Výjimku představují těhotné ženy, děti do 16 let a studenti do 18 let.

Bude-li český občan potřebovat v zahraničí léky, obdrží je v každé lékárně na recept, který vystaví lékař. Spoluúčast však činí 5,9 libry za medikament.

Osoby, které jsou od spoluúčasti osvobozené, musí vyplnit předtištěné prohlášení na rubu lékařského předpisu. Týká se to osob starších 60 let, dětí do 18 let, těhotných žen či osob, které berou speciální léky a mají potvrzení o osvobození ze spoluúčasti.

Někdy je nutné zaplatit předem v hotovosti

I když má český turista v zemích Evropské unie nárok na nezbytnou lékařskou pomoc bezplatně, může se stát, že bude muset zaplatit za poskytnutou péči v hotovosti.

Pro tento případ je vhodné mít u sebe určitou peněžní částku, nebo být majitelem mezinárodní platební karty. Důležité ale je, že mu vydané peníze budou dodatečně vráceny zpátky.

„V případě, že jste musel zaplatit za péči v hotovosti, obraťte se s originály účtů za ošetření (zašlete je) na Department for Work and Pensions and Overseas Benefits Directorate, Newcastle upon Tyne, NE 98 1BA,“ uvádí Centrum mezistátních úhrad. Náklady pak budou refundovány do výše běžné v britském systému.

S podobnou žádostí je možné se obrátit i po návratu domů na českou zdravotní pojišťovnu, která úhradu nákladů od britské strany zprostředkuje.

Komerční pojištění je vhodným doplňkem

Pojištění, které garantuje Evropská unie, nekryje spoluúčast pacienta ani náklady na přepravu zpět do České republiky či repatriaci. Z těchto a dalších důvodů je proto obecně odborníky doporučováno si uzavřít ještě komerční cestovní pojistku. Částka denního pojistného totiž není přehnaně vysoká a klient získá jistotu, že se v případě zranění nedostane v cizině do finančních nesnází.

Lenka Stuchlová, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?