U nás a u sousedů

11. 10. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V České republice jsou všichni občané zdravotně pojištěni a každý pojištěnec musí odvádět na účet své zdravotní pojišťovny měsíčně zdravotní pojištění. Největším plátcem zdravotního pojištění jsou v naší republice zaměstnavatelé. Ne všude je to ale stejné.


Zaměstnavatelé jsou ze zákona odpovědni za odvod zdravotního pojištění za své zaměstnance, a to v řádné výši a včas na účet příslušné zdravotní pojišťovny.

Výše zdravotního pojištění v České republice činí 13,5 procenta z vyměřovacího základu za rozhodné období, z toho zaměstnavatel odvádí 9 procent a zaměstnanec 4,5 procenta. Pojistné se platí za každý měsíc a je splatné v den, který je zaměstnavatelem určen k výplatě mezd.
Celkové pojistné ve výši 13,5 procenta odvádí tedy pouze zaměstnavatel, zaměstnanec žádné pojistné sám hradit nemůže.

V případě, že zaměstnavatel dlouhodobě pojistné neplatí, může být jeho chování v trestním řízení přezkoumáváno (neodvedení daně či pojistného je trestné dle § 147 trestního zákoníku).
Maximální vyměřovací základ u nás činí pro letošní rok 1 707 048 Kč. V roce 2009 byl strop pro odvod zdravotního pojištění 1 130 640 Kč, čili došlo k výraznému zvýšení. Pokud během roku zaměstnanec dosáhne stanovené hranice, tak již od tohoto měsíce nebude odváděno ze mzdy zaměstnance zdravotní pojištění. Toto zvýšení v praxi znamená, že zatímco v roce 2009 odváděl občan pojištění do měsíčního příjmu ve výši 94 220 Kč (3768 €), tak v letošním roce je to do příjmu 142 254 Kč (5690 €).

Kolik se platí u sousedů

V některých zemích EU je zavedeno pouze sociální pojištění a z vybrané celkové částky se následně financují státní penze, zdravotní péče, nemocenská či podpora v nezaměstnanosti. V jiných zemích jsou všechny tyto náklady financovány pouze z daně z příjmu fyzických osob. U našich sousedů je ze mzdy zaměstnance sraženo vždy zvlášť zdravotní pojištění. Nejvyšší je v Německu, nejnižší v Rakousku.

Rakousko

Souhrnná výše zdravotního pojištění činí 7,5 procenta z vyměřovacího základu za rozhodné období, z toho zaměstnavatel odvádí 3,55 procenta a zaměstnanec odvádí 3,95 procenta. Zdravotní pojištění se odvádí do měsíčního příjmu 4020 € za měsíc. Maximální odvod na zdravotním pojištění (platba zaměstnavatele i zaměstnance dohromady) tedy činí 302 € měsíčně.

Polsko

Zdravotní pojištění činí 9 procent z vyměřovacího základu za rozhodné období. Zákonem není stanoven maximální vyměřovací základ, takže i z velmi nadstandardních příjmů se odvádí zdravotní pojištění.

Slovensko

Souhrnná výše zdravotního pojištění činí 14 procent z vyměřovacího základu za rozhodné období, z toho zaměstnavatel odvádí 10 procent a zaměstnanec 4 procenta. Zdravotní pojištění se odvádí do měsíčního příjmu 2169 €. Maximální odvod na zdravotním pojištění tedy činí 304 € měsíčně.

Německo

Souhrnná výše zdravotního pojištění činí 14,9 procenta z vyměřovacího základu za rozhodné období, z toho zaměstnavatel odvádí 7 procent a zaměstnanec 7,9 procenta. Strop pro odvod činí 44 100 € za rok (tj. 3675 € měsíčně). Maximální odvod na zdravotním pojištění (platba zaměstnavatele i zaměstnance dohromady) tedy činí 548 € měsíčně.

Příklad výpočtu výše zdravotního pojištění v ČR

Hrubá mzda zaměstnance 23 000 Kč
Zdravotní pojištění placené zaměstnancem 1 035 Kč
Zdravotní pojištění placené zaměstnavatelem 2 070 Kč
Odvody na zdravotním pojištění celkem 3 105 Kč
(1035 Kč + 2 070 Kč)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?