U sedmi ze sta vyšetřených zjistili lékaři rakovinu kůže

15. 5. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejméně u sedmi lidí ze 100 zájemců zjistili včera lékaři v rámci prevence nejzhoubnějšího kožního nádoru - melanomu rakovinu kůže. Akce proběhla, kromě kožního oddělení Masarykovy nemocnice (MN), i na dalších místech ČR a ve 12 evropských zemích. Lékařům významně pomáhal...


ÚSTÍ NAD LABEM - unikátní přístroj microDerm. Informovala o tom primářka kožního oddělení MN Hana Duchková. Cílem projektu, v jehož rámci vyšetřovali lékaři zájemce bezplatně, je zvýšit povědomí lidí o nebezpečí mateřských znamének a slunečního záření.

Věkové rozmezí zájemců o vyšetření se pohybovalo od tří do 90 let. Do MN přijeli i z Rumburku, Libochovic či Děčína.

„Pacientům, u kterých jsme zjistili melanom, zajistíme rychlý chirurgický zákrok. Ten obnáší odstranění nádoru i případných metastáz, což jsou části nádoru rozšířené do těla,“ vysvětlila MUDr. Duchková. Vyšetření pacientů se zúčastnili i chirurgové či lékaři, kteří budou zkoumat, zda již odstraněná znaménka nejsou zasažena melanomem. Ten tvoří asi dvě procenta všech zhoubných kožních nádorů, ale je velice nebezpečný. Prudký nárůst melanomu v posledních desetiletích připisují lékaři opakovanému, dlouhodobému slunění, ale i poškozené ozónové vrstvě. K včasnému zjišťování rakoviny kůže přispívá i zmíněný přístroj microDerm. Ing. Miloslav Schmidt, který jej včera obsluhoval, vysvětlil, že k počítači je připojena speciální kamera. Vyrobí snímek podezřelého znaménka a pak je obrazově analyzuje.

„Znaménko je poté porovnáno a vyhodnoceno s 21 tisíci vzorky uloženými v počítači, které vyhodnotili lékaři na 14 západoevropských klinikách,“ upřesnil Ing. Schmidt. Cena přístroje se pohybuje kolem 730 tisíc korun a v případě jeho uvedení do provozu v českých nemocnicích si budou pacienti platit vyšetření sami. Zdravotní pojišťovny tuto prevenci zatím nehradí.

Tomáš Prchal, Ústecký deník, 15.5.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?