U současného vedení postrádám respekt

26. 10. 2010 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Janu Hercogovou nominovalo na post prezidenta ČLK okresní sdružení Prahy 8 v čele s Evou Hledíkovou. „Je to žena, která pochází z akademických kruhů a je v nich velmi úspěšná. Je jimi respektována, což zcela postrádáme u současného vedení,“ komentovala pro Zdraví.Euro.cz Hledíková, která je zároveň členkou představenstva ČLK.


Proč jste nominovali na post prezidenta ČLK právě Janu Hercogovou?

Myslím si, že paní profesorka Hercogová by měla být prezidentkou ČLK hned z několika důvodů. Vítám to, že je žena a to žena, která působí ve vědecké radě ČLK již 15 let, to znamená, že reflektuje komoru, zná ji, ví jak funguje a věnovala ji dostatečné množství času. Je to žena, která pochází z akademických kruhů a je v nich velmi úspěšná. Je jimi respektována, což zcela postrádáme u současného vedení.

Co Vám na současném vedení vadí?

Pokud ČLK zastupuje povinně všechny lékaře ve všech profesí, tak je třeba, aby se věnovala opravdu všem lékařům. A tam nejsou jen lékaři zaměstnanci se svými platy, tam jsou také lékaři podnikatelé, kterých je určitě 50 procent. A ve chvíli, kdy bojujete za zvýšení platů lékařů, tak další část do toho není zapojena. Já samozřejmě cítím, že odměňování je deformováno a určitě poskytujeme péči na úkor ohodnocení, ale je třeba angažovat se i v jiných oblastech. A to je z mého pohledu například spolupráce právě s akademickou obcí, s ministerstvem zdravotnictví, s ministerstvem sociálních věcí. ČLK reprezentuje český lékařský stav a to bylo vždy prestižní povolání. Pokud mám být hrdý lékař, pak musím být taky hrdý na svou lékařskou komoru.

ČLK často kritizuje ministerstvo zdravotnictví, že s lékaři nekomunikuje. Podle Vaší kandidátky ale není problém jen na straně ministerstva. Vnímáte to také tak?

Já myslím, že problém je určitě na obou stranách, ale aby někdo mohl s někým jednat, tak k tomu musí být obě strany nakloněny. Ministr Heger vypadá, že je jednání nakloněn.

Jaké jsou dle Vás šance paní profesorky?

Předpokládáme, že šance má u těch kandidátů, kteří si budou přát změnu a předpokládáme, že ty šance budou veliké. Představu o podpoře nemáme. Nedělali bychom ten krok, kdybychom nedoufali v nějakou změnu. Myslím si, že paní profesorka je vzdělaná a chytrá, umí tři jazyky. Reprezentuje lékařský stav, akademickou obec, stala se předsedkyní Evropské dermatologické společnosti, což je naprosto úžasný post. Když ona bude prezidentka, já budu hrdá na lékařský stav obecně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?