Učit se jeden od druhého

24. 11. 2015 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce

Tento článek představuje mezinárodní organizaci L´Arche, která pracuje s lidmi s intelektuálním postižením a pomáhá jim tvořit životní podmínky tak, aby mohli žít své životy plnohodnotně ve svých domovech.




Článek se dále zaměřuje na popis a přiblížení L´Arche North Boston nacházející se v oblasti Nové Anglie v USA, jež je jednou z mnoha komunit ve světě.

L´Arche přichází z Francie

L´Arche je název komunity založené na křesťanských základech, jež umožňuje utvářet domov lidem s intelektuálním postižením. L´Arche nese francouzské jméno a její základy byly položeny ve Francii roku 1964 Jeanem Vanierem. Dnes je tato organizace rozšířena již ve 35 zemích v Evropě, Severní a Jižní Americe, Asii, Africe, Austrálii a v Oceánii. Ústřední postavou komunity se stal Jean Vanier, který na počátku pozval dva muže s intelektuální disabilitou do své domácnosti, aby s ním společně žili. Z této základní myšlenky vychází celá filozofie organizace. Hlavním principem je společné, vzájemné, rovnocenné soužití osob s intelektuálním znevýhodněním a bez něj, život v komunitě, učení se jeden od druhého, spiritualita. L´Arche disponuje domácnostmi, kde spolu vzájemně žijí asistenti a lidé s intelektuálním postižením. Jak počet, tak uzpůsobení jednotlivých domů se může lišit v každé komunitě. Stejně tak počet asistentů zde žijících a rovněž i jednotlivých klientů.

L´Arche North Boston

L´Arche North Boston byla založena roku 1983. Nachází se v oblasti Nové Anglie severně od města Boston v USA. V současné době tato komunita disponuje čtyřmi domy, které jsou od sebe vzdáleny pouze několik minut jízdy autem ve městě Haverhill a v jeho části Bradford. V domech žije několik asistentů společně s osobami s určitou intelektuální disabilitou. Domy nesou svá specifická jména spojená s vlastní historií. Ve třech domech, jimiž jsou Nazorean House, Gandhi House a Assisi House, žije po čtyřech lidech s intelektuální disabilitou. Počty asistentů žijících v domech se liší, obvykle to bývá kolem tří až čtyř, někteří žijí přímo v domech, tudíž se pro ně daný dům stává vlastním domovem, jiní docházejí. Posledním domem je Peace House, jenž je koncipován lehce odlišně – má tři patra, čímž vytváří tři oddělené byty pro soukromý život. V prvním patře žije společně manželský pár s jedním asistentem. Ve druhém pobývá pouze jeden z klientů s jedním asistentem a v posledním patře žije klient zcela samostatně. Podporu asistenta vyžaduje výjimečně, zejména pro náročnější úkony, jako je například doprovod k lékaři.

Asistent má být „po ruce“

Stejně jako klienti, tak také kaž dý asistent má k dispozici svůj vlastní pokoj. Asistent má své povinnosti, které je nezbytné plnit. Úlohou asistenta je být tzv. po ruce a vytvářet plnohodnotné podmínky pro život osobám s intelektuální disabilitou. Vymezit s naprostou přesností, co je náplní asistence, není snadné, protože být asistentem znamená dělat vše, co je v danou chvíli potřeba. Asistent obstarává běžnou, základní podporu v sebepéči, jako je např. dopomoc s koupelí, s použitím toalety apod. V rámci rozšířené soběstačnosti je to např. transport, manipulace s penězi, doprovod k lékaři, příprava léků. Nedílnou součástí je také komunikace s rodinami klientů. Asistent musí pokrýt kompletní péči o domácnost, veškeré nákupy či úklid – a to vše ve společnosti a ve spolupráci s osobami s intelektuální disabilitou. V určité míře je náplň času s klienty stavěna na tom, na čem se jednotliví asistenti společně s nimi dohodnou. Náplň může například zahrnovat jen „prosté“ společné trávení volného času, sledování filmu, návštěvu kina, kulturních akcí, přípravu jídla, povídání si, práci na různých projektech, cestování, zahradničení atp., a to vše v soustavné komunikaci s klienty.
Důležité je umění naslouchat, být trpělivý, pružně reagovat, umět se rozhodovat, poskytovat emoční podporu, motivovat, umět odhadovat, být empatický, reagovat adekvátně na emoční stavy klientů atp. Nejvíce může práci asistenta vystihnout to, že je to jako každý jiný domov se vším, co náleží k jeho chodu a k chodu všech osob, které v něm žijí. Většina klien tů žijících v domech dochází kaž dodenně do podporovaného zaměstnávání, kde mají své rozvrhy a aktivity, které se snaží soustavně rozvíjet jejich dovednosti. V domácnostech je dodržována určitá denní rutina, maximální snaha zapojovat klienty do dění, fungovat samostatně, podporovat jejich nezávislost v každodenních povinnostech, ale také pracovat na cílech, které mají stanoveny, a ne ustále plnit další a nové plány, jichž chtějí během života dosáhnout.

Práce jako forma lásky

Tato práce je na jedné straně náročná, a to jak psychicky, tak fyzicky, může mít velice blízko k vyhoření, především pro asistenty žijící přímo ve společné domácnosti s osobami s intelektuální disabilitou, protože do práce nedocházíte, ale jste v ní neustále. Nicméně na druhou stranu je možno ji brát jako poslání, styl, způsob života a péče o druhého může být považována za jednu z největších forem lásky. Způsob, který si každý asistent zvolí, je jistě velmi individuální. Faktem ale zůstává, že pokud asistent žije s klientem takto pohromadě, osoby s intelektuální disabilitou se pro něj od prvního dne stávají jeho spolubydlícími, se kterými sdílí celou domácnost. I vzhledem ke skutečnosti, že se jedná ve své podstatě o psychicky náročnou práci, je náplní práce asistenta také účast jedenkrát týdně na dvou schůzích. První z nich je společné shromáždění celého vedení a všech asistentů. Zde je prostor pro jakékoli dotazy, hodnocení, komentáře a řešení vzniklých situací. Nedílnou součástí této schůze je kolektivní modlitba a snaha o rozvíjení spirituálního i profesního života. Kaž dý dům má dále jedenkrát týdně svou vlastní schůzi s vedoucím tohoto domu a všemi asistenty, kteří v dané domácnosti pracují. Zde se rozebírá celkový chod domu a všech osob, které v něm žijí.
L´Arche North Boston má nastaveny rituály, pravidlem bývá společná každodenní večeře spojená s modlitbou. Čtvrtek je dnem určeným pro oslavy narozenin a výročí, pro společné modlitby, zpívání, rozvoj duchovního života. Pátky bývají vyhrazeny pro bowling, tanec a jiné kulturní akce. V neděli se koná pravidelná návštěva kostela. Ačkoli je komunita postavena na křesťanských základech, není od asistenta vžadováno, že musí být také věřící. Očekává se pouze respekt. Život v komunitě je leckdy poměrně hektický – ačkoli máte k dispozici rozvrh, dle kterého pracujete, seznam akcí a událostí, je třeba počítat i s tím, že se situace může změnit z minuty na minutu. Asistent musí být velmi flexibilní. Život v L´Arche může být intenzivní, emočně náročný, veselý, smutný, paleta emocí je různorodá. Zkušenost s L´Arche je ale velmi obohacující v každém ohledu. Nutno dodat, že pro osoby, které zde žijí trvale, jsou připraveny výborné, kvalitní podmínky pro život.
Literatura u autorky

O autorovi| Ing. et Bc. Michaela Čermáková, L´Arche North Boston, USA, mich.cermakova@gmail.com

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?