ÚHOS potvrdil pokutu pro Ústav hematologie a krevní transfuze

28. 6. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potvrdil stotisícovou pokutu pro Ústav hematologie a krevní transfuze v Praze za veřejnou zakázku na dodávku léků a léčivých přípravků.


Pochybení zadavatele spočívalo v tom, že nepřezkoumal námitky společnosti Europharm a neodeslal rozhodnutí, zda námitkám vyhovuje, či nikoliv. Rozhodnutí už nabylo právní moci, sdělil ČTK předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Ústav hematologie a krevní transfuze pověřil výkonem zadavatelských činností společnost Gordion. Firma Europhram, která se o zakázku ucházela, podala ke společnosti Gordion námitky proti postupu zadavatele, který po změně zadávacích podmínek neprodloužil lhůtu pro podání nabídek.

V důsledku toho odevzdal Europharm svou nabídku po termínu a nebyla přijata. Firma Gordion odpověděla, že není oprávněna se námitkami zabývat a zadavatel se nijak nevyjádřil.

Podle Rafaje je ale za vyřízení námitek a provedení všech dalších úkonů řízení odpovědný zadavatel a neakceptování námitek jednoho z uchazečů bylo v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách.

„Skutečnost, že zadavatel zrušil předmětné zadávací řízení, nemění nic na faktu, že připravil uchazeče o veřejnou zakázku o zásadní právo podat námitky v zadávacím řízení, čímž porušil zákon o veřejných zakázkách,“ uvedl Rafaj. Předseda ÚOHS proto považuje stanovenou výši uložené pokuty za přiměřenou a dostatečně odůvodněnou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?