Úhradová vyhláška je pro malé lékárny likvidační, tvrdí lékárníci

19. 10. 2017 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Na protest proti chystané úhradové vyhlášce pro rok 2018 včera dopoledne na půl hodiny zavřelo na 400 lékáren v Česku, dalších 1500 se k protestu připojilo symbolicky.


Podle lékárníků není nastavený sytém odměňování spravedlivý, hrozí kvůli němu zánik lékáren na venkově a v menších městech. Lékárníky rozhněval návrh úhradové vyhlášky na příští rok, která podle nich stav neřeší a problém prohlubuje. Uvedla to Česká lékárnická komora a oslovení lékárníci.

„Domníváme se, že pacienti by měli mít možnost rovné a dostupné péče,“ řekla lékárnice z Bystřice u Benešova Kristina Pilátová. Současný systém to podle ní neumožňuje a nutí pacienty cestovat podle toho, kde jsou jak vysoké doplatky za léky. O cenách léků přitom lékárníci nerozhodují.

Nastavené podmínky jsou podle Pilátové likvidační zejména pro malé lékárny, které nejsou součástí řetězců. „Bohužel to nikdo nechce vidět. Každého zajímá jen statistika, která ukazuje, že lékárny sice zanikají, ale zase vznikají nové. Vznikají ale v centrech, kde je větší koncentrace lidí, a likvidují se lékárny na malých městech,“ řekla lékárnice. Podle České lékárnické komory hrozí zánik až 600 lékáren.

„Myslím si, že primárním úkolem lékárníka je především pomáhat lidem, nikoli prodat co nejvíce léků,“ řekl lékárník Filip Škarda z Prahy 3, který se k protestu také připojil. „Není přípustné, aby lékárníci byli závislí na zlovůli úředníků na ministerstvu zdravotnictví nebo na ministrovi zdravotnictví samotném,“ řekl dále Škarda a označil současný způsob rozdělování peněz za „netransparentní a klientelistický“. Česká lékárnická komora chce, aby ministerstvo zdravotnictví změnilo přístup k financování lékárenské péče. Úhradová vyhláška by podle lékárníků měla dorovnat lékárníkům příjem, stejně jako to dělá u ostatních zdravotnických zařízení.

Lékárny, které se připojily k protestu, ale nezavřely své provozovny, informovaly své zákazníky o problému alespoň na plakátech vylepených u vstupu. Vyzývaly v nich pacienty, aby se sami obraceli na politiky. „Ministerstvo zdravotnictví nesmí nadále ohrožovat dostupnost zdravotnické péče na venkově,“ uvádí leták s logem České lékárnické komory.

Lékárníkům vadí i narůstající administrativa v souvislosti s eRecepty, které budou povinné od ledna příštího roku. Podle Pilátové znamenají pro lékárny další náklady, ale nesplňují to, co se od nich očekávalo, tedy vyhnout se duplicitám při vydávání léků. „My stejně v systému neuvidíme, co si kdo už vyzvedl,“ řekla Pilátová, podle níž eRecepty takto postrádají smysl.

Úhradová vyhláška stanoví, kolik zaplatí zdravotní pojišťovna lékaři či nemocnici za konkrétní úkon. Ministerstvo zdravotnictví ji vydává v říjnu, platí celý další rok. Její návrh na rok 2018 počítá s rozdělením 289 miliard korun, což je asi o 15 miliard víc než letos. Lékárny z tohoto navýšení žádaly miliardu korun, ale neuspěly.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?