Úhradová vyhláška zastaví rozvoj domácí péče, varovaly sestry

9. 12. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Domácí péče představuje alternativu pro část pacientů, kteří jsou v současnosti nuceni být hospitalizováni. Přesun části nemocniční péče do domovů pacientů je však nyní ohrožen limity, které navrhuje ministerstvo zdravotnictví v úhradové vyhlášce na příští rok. Vyplývá to z prohlášení, která médiím, spolu s poskytovateli domácí péče, zaslala Asociace domácí péče. Své výhrady vyjádřila i Česká asociace sester.


Služeb domácí zdravotní péče využilo loni 143.000 pacientů, čtyři pětiny byly starší 65 let.

„Vláda opakovaně deklaruje důležitost domácí zdravotní péče, regulační opatření vyplývající z návrhu úhradové vyhlášky pro praktické lékaře by ale představovalo absolutní útlum poskytované domácí zdravotní péče,“ uvedla v prohlášení prezidentka České asociace sester a exministryně zdravotnictví Dana Jurásková (ODS).

Připomněla, že s postupem reformy, která počítá také s omezováním lůžkových kapacit nemocnic, už teď stoupá tlak na poskytování domácí zdravotní péče. „Počet náročných pacientů ošetřených v domácí péči roste a předpokládá se, že jejich počty budou stoupat,“ doplnila prezidentka Asociace domácí péče Ludmila Kondelíková.

Domácí péče by podle návrhu vyhlášky měla dostat v příštím roce zhruba stejně peněz jako loni. Víc mají dostat pouze nemocnice za lůžkovou péči, ani jim ale slíbená dvě až tři procenta nárůstu nestačí. Stejný objem peněz jako loni by měli mít specialisté, gynekologové, zubaři, lázně, záchranné služby a ozdravovny. Méně dostanou laboratoře a radiodiagnostika.

Poslední šance na změny

Pouze do dneška přijímá ministerstvo zdravotnictví připomínky k vyhlášce, příští týden už ji chce mít hotovou, aby šla do tisku a mohla platit od 1. ledna.
Význam péče o pacienty v domácím prostředí potvrdila vláda v programovém prohlášení, na to navazuje připravovaný zákon o dlouhodobé péči, který přesune mnoho pacientů do ambulantních složek.

Služby domácí péče loni poskytovalo přes 3000 odborných pracovníků, uskutečnili 5,7 milionu návštěv u pacientů, v průměru 40 u jednoho. Celkem provedli 11,4 milionu zdravotních výkonů, z nich 92 procent hradily zdravotní pojišťovny. Z celkového počtu klientů domácí péče tvořili chroničtí pacienti 85 procent.

Síť pracovišť domácí péče se v ČR začala tvořit po roce 1990, pracovišť je nyní 464. Domácí péče vychází vstříc celosvětovému trendu umožnit pacientům léčení a umírání v jejich sociálním prostředí.

Statistické shrnutí domácí péče za rok 2010 ke stažení ZDE

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?