Úhrady centrové péče letí vzhůru, pomohou biosimilars?

22. 3. 2016 11:43
přidejte názor
Autor: Redakce

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) letos vydá na centrovou léčbu přes 8 miliard korun. Historicky je to nejvíc, co kdy v této oblasti vynaložila. Částečnou stabilizaci financování center si pojišťovna slibuje od biosimilars a připravuje pro jejich výrobce nové mechanismy slev.




Centrovou péči má VZP zvláštní smlouvou uzavřenu s 58 poskytovateli pro 55 diagnóz těch nejzávaznějších chronických onemocnění včetně onkologických, roztroušené sklerózy, metabolických vad, revmatologických nemocí nebo Crohnovy choroby. Léčba je zajištěna 162 přípravky a 145 molekulami. „Devadesát procent z nich tvoří biologické léky, tedy léky se zvláštní smlouvou se zdravotní pojišťovnou. Jedná se o velmi drahá léčiva, u nichž náklad na jednoho pacienta přesáhne minimálně 100 tisíc korun za rok, ale náklady na terapie jdou i do desítek milionů,“ uvedl náměstek ředitele VZP pro zdravotní péči Petr Honěk. Polovina rozpočtu nákladů (4,7 miliardy korun za rok 2014) na centra směřuje do onkologické léčby (se započtením hematoonkologie). Zdravotnická zařízení centrové péče by měla být o výši svých rozpočtů zpravena do konce března. Už nyní ale VZP uvedla, že náklady pro centra navýší o 10 %, celkem půjde na tuto péči o 8,5 miliardy korun.

Letos 28 nových léků

„Z počtu klientů VZP na straně jedné a ostatních pojišťoven na straně druhé vyplývá, že kdyby ostatní chtěly zajistit pro své pojištěnce srovnatelné služby, musely by na centrovou péči uvolnit dohromady kolem 6 miliard. Ve skutečnosti ale loni daly 4,8 miliardy. A o rok dříve ještě o 12 procent méně,“ uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý. Evidenčním systémem VZP (evidence nákladných pojištěnců, ENP) prošlo od jeho založení v roce 2006 celkem 81 tisíc pojištěnců. Nyní pojišťovna eviduje 26 tisíc pacientů. Meziroční nárůst nákladů centrové péče mezi lety 2014 a 2015 dosáhl 3 %, se započítáním snížení DPH na léky, ale segment narostl o 8 %. Meziroční nárůst klientů je o 11 %. Náměstek Honěk také vypočetl, že jen za rok 2015 začala VZP hradit 28 nových léků, respektive rozšíření stávajících indikačních omezení, a řada z nich tak může být nasazena v dřívějších stadiích nemoci. Jde o přípravky k léčbě v hematoonkologii, roztroušené sklerózy, nádorů prsu a plic a o antivirotika.

Pomůže vstup biosimilars

Pojišťovna očekává, že po letošním roce, který bude z hlediska nákladů nejnáročnějším, financování centrové péče do budoucna částečně stabilizuje stále mocnější příchod biosimilars. Růst už by poté neměl být tak prudký (jako například letos o 10 %) a měl by za stejných nákladů znamenat péči pro více pacientů.
„Počáteční ostražitost u biosimilars postupně vyprchává, lékaři si léky osahali a zjistili, že co do účinnosti a bezpečnosti jsou naprosto srovnatelné s originály, takže je volí stále častěji. Trend je jednoznačný. Za rok 2015 evidujeme zhruba 350 pacientů na biosimilární léčbě a očekáváme úsporu pro zdravotnická zařízení i pro pojišťovnu,“ uvedl Petr Honěk.

Cesta rozvolnění úhrady

Biosimilární přípravky podle něj významně zlevní například léčbu některých revmatologických onemocnění tím, že zde dojde k rozvolnění kritérií pro nasazení pacientů do léčby dřívějších stadií onemocnění. Jak pojišťovna dosáhne slev? Záměrem je tlak na snížení ceny biosimilars oproti stanovené úhradě. „Existuje možnost jak cenu snížit. Pravděpodobně si budeme moci stanovit lepší finanční podmínky oproti stanovené úhradě ze strany Státního ústavu pro kontrolu léčiv,“ uvedl náměstek Honěk s tím, že výzva pojišťovny pro firmy, aby nabídly nižší ceny, už byla vyhlášena. Bližší mechanismus připravovaných dohod zatím nezveřejnil. Naznačil ale, že VZP bude o vyjednané slevě léku informovat centrová zdravotnická zařízení, která tento fakt budou moci dobrovolně zohlednit ve své preskripční politice. Úspory předpověděl Petr Honěk na desítky milionů korun, které chce pojišťovna vrátit zpět do péče, částečně do stejných indikací, kde bude zlevněný lék používán. Jak náměstek Honěk podotkl, slevy biosimilars ale nebude možné vztáhnout na ostatní pojišťovny, respektive systém veřejného zdravotního pojištění tak, jako to doposud fungovalo u pozitivních listů VZP.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?