Úhrady zdravotnické péče na příští rok asi opět určí ministerstvo

17. 9. 2009 9:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Letošní poslední dohadovací jednání je naplánováno na čtvrtek, možnost nalezení shody však není příliš pravděpodobná. ČTK to řekl Stanislav Fiala z Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN). "V podstatě je to jednání jen formální," uvedl Fiala...


Ministerstvo zdravotnictví zřejmě opět bude muset rozhodnout o výši úhrad za zdravotnickou péči v příštím roce. Naposledy o nich svou vyhláškou rozhodovalo před rokem poté, co zástupci nemocnic a zdravotních pojišťoven nenašli kompromis. Letošní poslední dohadovací jednání je naplánováno na čtvrtek, možnost nalezení shody však není příliš pravděpodobná. ČTK to řekl Stanislav Fiala z Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN).

„V podstatě je to jednání jen formální,“ uvedl Fiala. Nemocnice se počátkem září pokusily prosadit navýšení plateb od pojišťoven o sedm procent, pojišťovny to však s odkazem na ekonomickou krizi a pokles příjmů z pojistného odmítly. Ministerstvo zdravotnictví již dříve uvedlo, že výdaje pojišťoven v době současné krize navyšovat nechce.

Dohadovací řízení o úhradách za péči na následující rok se koná každoročně, většinou v září. Zástupci lékařů, nemocnic a ambulancí několik dnů diskutují s pojišťovnami o tom, kolik peněz dostanou za poskytovanou péči. Letos je situace oproti loňskému roku, kdy jednání skončila také neúspěchem, ještě vyhrocenější; obě strany své často protichůdné názory odůvodňují právě ekonomickou krizí.

Skepticky na možnost nalezení společného řešení obě strany pohlížely již po minulém jednání. Zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) sice možnost dohody nevyloučili, podle Fialy však od nich nemocnice již žádnou nabídku nedostaly. „Proto bohužel se změnou nepočítáme,“ konstatoval Fiala. Vyjádření VZP se ČTK nepodařilo získat.

„Některé skupiny doktorů se už s pojišťovnami dohodly,“ řekl dnes ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň, jmenoval například gynekology, zubaře a záchranné služby. Pokud ostatní lékaři a nemocnice s pojišťovnami nenajdou kompromis, bude ministerstvo podle Sršně s konečným rozhodnutím čekat na přijetí státního rozpočtu pro příští rok.

Se zvýšením úhrad oproti letošku však ministerstvo nepočítá. Pojišťovny totiž zřejmě ještě letos téměř vyčerpají své rezervy z předchozích let. „Je třeba si uvědomit, že v celkové atmosféře ekonomické krize a snižujících se příjmů se nedá hovořit o tom, že by mělo dojít k nějakému výraznému navyšování úhrad,“ míní Sršeň. „Žijeme v ekonomické realitě, kde se uskrovňují všichni,“ dodal.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?