Ukrajina zasažená epidemií žádá svět o pomoc

3. 11. 2009 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Ukrajina se ocitla v krizové zdravotnické situaci: čelí souběžné epidemii sezónní a prasečí chřipky. Znepokojená vláda v Kyjevě včera požádala všechny členské státy NATO o poskytnutí urgentní pomoci v boji s virem H1N1.


Lavina chřipkových onemocnění zasáhla zemi naplno už minulý týden. Včera Kyjev hlásil nejméně 67 smrtelných obětí chřipkového viru, z nichž podle ČTK nejméně 22 prokazatelně podlehlo prasečí chřipce.

Nemocných je na čtvrt miliónu, z nichž 15 tisíc muselo být kvůli vážnému průběhu choroby hospitalizováno, informovala včera ukrajinská agentura Unian.

Ta na rozdíl od ČTK uvedla, že prasečí chřipce podlehl jen jeden pacient, u dvaadvaceti osob byla nemoc potvrzena.

Reálná situace v zemi je v danou chvíli velmi nepřehledná a statistiky se rozcházejí - jasné však je, že chřipková vlna se šíří velmi dramaticky a vyvolává velké obavy i v cizině.

Česká vláda včera na pomoc Ukrajině vyčlenila pět miliónů korun.

Nejvíc je totiž chřipkovou epidemií zasažen západ země, především kolem Lvova, odkud je na následky akutního respiračního onemocnění dosud hlášeno 29 úmrtí. V zemi podle médií vypukla panika: lidé vykupují dostupné léky i ochranné roušky a mnohé lékárny na to zareagovaly prudkým zdražením.

Tymošenková přebírala tamiflu

Ukrajinská pravoslavná církev včera oznámila, že bude pořádat mše, na nichž se kněží budou modlit za zdraví lidu, a vyzvala věřící k hojné účasti. To však může jen zesílit rozšíření viru.

V noci na včerejšek do Kyjeva dorazila letecká zásilka prvních 16 tun antivirotického léku Tamiflu. Podle premiérky Julije Tymošenkové, která zásilku na letišti osobně čekala, Ukrajina lék koupila ve Švýcarsku za 2,5 miliónu dolarů. Země podle ní má 650 tisíc dávek tohoto léku, což prý až třikrát převyšuje potenciální potřebu. Tamiflu se bude distribuovat výlučně přes nemocnice - podle Tymošenkové se tím má zabránit pokusům lékáren na vzniklé krizi vydělat.

V zemi byly koncem minulého týdne vyhlášeny třítýdenní školní prázdniny, na stejnou dobu byly zrušeny všechny veřejné akce, včetně předvolebních. Mluvčí parlamentu Volodymyr Lytvyn však upozornil, že termín prezidentských voleb plánovaný na 17. ledna „není ohrožen“.

Jurásková: Nejezdit tam

České ministerstvo zdravotnictví včera vyzvalo na Ukrajinu necestovat. „Doporučujeme, aby občané necestovali do oblastí, pokud to není nezbytně nutné,“ řekl Právu Vlastimil Sršeň, mluvčí ministerstva.

„Nebudeme dělat ale zatím žádná mimořádná opatření, protože v tuto chvíli není známá konkrétní infekce, která by mohla zapříčinit nebo se spolupodílet na pneumonii (zápalu plic) v této oblasti,“ doplnil.

Informoval, že nyní ukrajinské úřady a Světová zdravotnická organizace (WHO) zkoumají jednotlivé biologické vzorky. „Naše republika je informována přes standardní informační kanály EU, WHO a také ukrajinskou stranou. Na základě dostupných informací prozatím neplánujeme žádná preventivní opatření v oblasti cestování ani vůči občanům Ukrajiny na území ČR,“ shrnul mluvčí.

Dodal, že po vyhodnocení testů a celkové situace se Česko bude řídit doporučeními WHO, a bude-li to nutné, přijme adekvátní opatření. „Na území ČR není nyní zaznamenán výskyt obdobného případu jako na Ukrajině,“ uzavřel Sršeň.

Také česká vláda se včera zaobírala situací na Ukrajině, žádná zvláštní opatření však zatím nechystá. „V tomto okamžiku neuvažujeme o jakémkoli omezení pohybu. Nebylo by to jen na ČR, muselo by dojít ke shodě na evropské úrovni,“ odpověděl ministr vnitra Martin Pecina na dotaz Práva.

„Musela by se uzavřít schengenská hranice. Situace ale podle našich informací není tak vážná, jak by to z mediálních vyjádření mohlo vypadat,“ dodal.

Na území ČR není nyní zaznamenán výskyt obdobného případu jako na Ukrajině

Premiér Jan Fischer poukázal na různící se čísla o počtu obětí a upřesnil, že vláda čeká na „zklidnění informačního proudu“, aby mohla rozhodnout.

SR uzavře dva hraniční přechody

Slovensko dneškem uzavře dva hraniční přechody s Ukrajinou: Ubľa a mezi obcemi Malé a Veľké Slemence, oznámil slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák. Na hraničním přechodu Vyšné Nemecké bude lékař, který bude náhodně vybírat cestující ke kontrole zdravotního stavu.

Policisté na hranici dostanou bezkontaktní měřiče na zjištění tělesné teploty cestujících. Asi 300 obcí při ukrajinských hranicích dostane zásilku roušek ze státních rezerv.

Maďarsko Ukrajině nabídlo, že zajistí očkovací látku pro pohraničníky na ukrajinsko-maďarské hranici. Jak uvedl hlavní lékař Ferenc Falus, Maďarsko zatím nemůže dodat Ukrajině větší množství vakcín, potřebuje je pro vlastní občany. „V Maďarsku se vyrobí 500 tisíc dávek týdně. Našim cílem je proočkování šedesáti procent obyvatelstva,“ dodal Falus.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?