Ultrazvuk vpraví inzulín bezbolestně

30. 10. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ultrazvukové vlny dokáží bez poškození pokožky "protlačit" do krevního oběhu potřebné množství léku. Svítá tak naděje stovkám miliónů diabetiků a dalších nemocných, kteří si musí opakovaně aplikovat svůj lék injekcemi...


Drobný elektronický přístroj dokáže pod kůži nemocných vpravit zcela bezbolestně inzulín a zřejmě i další léky. Existenci novinky oznámili v americkém odborném tisku lékaři z Pensylvánské univerzity. „Ultrazvuková pumpa, pracující na stejném principu jako podstatně větší a těžší průmyslové dávkovače, bude měřit jen čtyřikrát čtyři centimetry a vážit asi půl kilogramu,“ uvedla docentka bioinženýrství Nadine Barrie Smithová v říjnovém vydání měsíčníku IEET. Úspěšný průběh pokusů na krysách a na lidské kůži prokázaly, že zařízení je schopno opakovaně aplikovat účinné množství léku tím, že je ultrazvukové vlny bez poškození pokožky „protlačí“ do krevního oběhu. Tak svítá další naděje stovkám miliónů diabetiků a dalších nemocných, kteří si dosud musí i několikrát denně aplikovat svůj lék injekcemi. Zařízení vychází z návrhu Roberta Newnhama a spočívá ve čtveřici titanových „činelů“ v rozích piezoelektrické keramické destičky. Po zavedení proudu se přístroj rozezní ultrazvukem těsně nad hranicí lidského vnímání a vzniklé chvění vytlačí ze zásobníku dávku léku a vpraví ji do organismu nemocného.

V Česku si píchá lék sto tisíc nemocných

„Dokázali jsme u pokusných krys snížit dobu potřebnou pro aplikaci daného množství léčivé látky ze 60 na 20 minut, takže věřím, že se nám podaří systém vyladit tak, aby byl schopen u člověka aplikovat dávku během jedné až pěti minut,“ uvedla Smithová. V České republice bylo před čtvrtstoletím 220 tisíc diabetiků, loni 624 tisíc. Inzulínem se léčí asi 100 tisíc pacientů. Někteří si píchají i čtyřikrát denně. Za dvacet let touto nevyléčitelnou nemocí prý může být v ČR postižen milión osob, tedy desetina národa. Právu to sdělila profesorka Terezie Pelikánová, přednostka Centra diabetologie v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny. Oznámila, že ve světě i v ČR se již klinicky zkouší dva druhy inhalačního inzulínu. První se musí vdechovat, podává se formou spreje a vstřebává se z plicních sklípků. Problém je, že se vstřebává jen z deseti procent a pacient se musí naučit lék vdechovat tak, aby ho do plicních sklípků dostal. Druhý inzulín se také podává ve formě spreje, ale stačí, když sprej pacient dostane pouze do úst. Aplikace je tedy mnohem jednodušší. Vstřebává se ze 70 procent. Ve Skotsku letos v dubnu oznámili, že se jim podařilo připravit inzulín jako lék v podobě, kterou lze podávat ústy, nikoli injekcí jako dosud. „Všechny novinky, včetně ultrazvuku, pokud pomohou diabetikům, jsou nesmírně cenné a vítáme je,“ řekl Právu v úterý docent Štěpán Svačina, přednosta lll. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Podle něj vývoj aplikátorů inzulínu jde poměrně rychle dopředu ale ještě bude dlouho trvat, než bezinjekční aplikace bude zcela běžná. Cukrovka jde ruku v ruce s jinými nemocemi: na dvojnásobek zvyšuje riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice, má na svědomí třetinu selhání ledvin, je častým důvodem slepoty ve středním věku.

Alexandr Petrželka, Václav Pergl, Právo, 30.10.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?