Úmrtím rodičky z Opavska se zřejmě bude zabývat ministerstvo

24. 2. 2009 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Úmrtím rodičky z Kravař na Opavsku, která zemřela loni v říjnu několik dnů po porodu ve Slezské nemocnici v Opavě, se zřejmě bude zabývat ministerstvo zdravotnictví. Moravskoslezský kraj sice ustanovil územní znaleckou komisi, která případ šetřila, ale ta nedospěla k jednoznačnému závěru...


Dosud tak není jasné, zda na úmrtí ženy mohl mít podíl chybný postup lékařů. Kraj proto po dohodě s ministerstvem zdravotnictví případ postoupil k projednání ústřední znalecké komisi v Praze, sdělil dnes ČTK mluvčí nemocnice Daniel Svoboda.

Dodal, že ustanovení ústřední znalecké komise je tak nyní v kompetenci ministryně zdravotnictví Daniely Filipiové. Nemocnici dnes navštívili i policejní vyšetřovatelé. „Jednalo se o ověření správnosti zdravotnické dokumentace pacientky,“ uvedl Svoboda.

Devětadvacetiletá matka dvou dětí zemřela necelé dva týdny po porodu na otravu krve způsobenou zánětem dělohy. Porod mladé matky byl spontánní a bez komplikací, zhruba desátý den po porodu ale začala mít žena problémy. Nejprve se zvýšenou teplotou navštívila lékařskou službu první pomoci, pak byla vyšetřena také na gynekologicko-porodnickém oddělení Slezské nemocnice v Opavě. Kromě teploty však bylo vyšetření ženských orgánů bez nálezu a pacientka byla propuštěna do domácí péče. O den později opět navštívila lékaře kvůli problémům s močením. Byla vyšetřena na urologickém oddělení, ani to však nepotvrdilo žádný nález. Ještě týž večer žena začala mít potíže s dýcháním a vyjela k ní záchranka. Když ji záchranáři nakládali do sanitky, její stav se prudce zhoršil. Přesto, že o její život bojovali hodinu, ženu nezachránili.

Kmenoví lékaři Slezské nemocnice Opava spojení s tímto případem nyní pracují pouze pod odborným dohledem. Zřizovatelem Slezské nemocnice v Opavě je kraj.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?