UNICEF: Blízkovýchodní konflikty ohrožují 24 milionů dětí

25. 5. 2017 7:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Násilnosti a války na Blízkém východě a v severní Africe ohrožují životy víc než 24 milionů dětí. Oznámil to včera v Bejrútu zástupce Dětského fondu OSN (UNICEF).


Nejvíce ohrožené jsou děti v Jemenu, Sýrii a Iráku. Násilí zbavuje děti tohoto regionu práva na základní lékařskou péči. Desítky tisíc dětí jsou uvězněné v iráckém Mosulu, kde stále zuří válka s islamisty, další jsou postižené cholerou šířící se v Jemenu nebo leteckými útoky a ostřelováním syrských nemocnic, uvedl Geert Cappalaere, ředitel UNICEF pro Blízký východ a severní Afriku.

„Násilí rozvrací systémy lékařské péče a ohrožuje samotné přežití dětí. Kromě bomb, kulek a trhavin jsou příčinou smrti nezměrného počtu dětí nemoci, které lze často snadno léčit,“ řekl Cappalaere.

Nejhorší je podle něj situace v Jemenu, kde se v nouzové životní situaci ocitlo 9,6 milionu dětí. Země je vinou dvouletého ozbrojeného konfliktu na pokraji hladomoru, děti jsou silně podvýživené. Tíživá situace je i v Sýrii, Iráku, Súdánu, Libyi a v Pásmu Gazy.

V Sýrii je v rizikové situaci 6,8 milionu dětí, dva miliony z nich žijí prakticky ve vojenském obklíčení, kde je humanitární pomoc nedostupná. V okolí iráckého Mosulu je v přeplněných uprchlických táborech nedostatek vody, kterým trpí hlavně děti, uvedl zástupce UNICEF.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?